Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

FERJANČIČ, Ivanka

FERJANČIČ Ivanka
Foto: Arhiv Mestnega muzeja Idrija

Foto galerija

Rojena:
21. december 1850, Idrija
Umrla:
21. maj 1879, Idrija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodila se je v Idriji očetu Jožefu in materi Jeri kot tretja od petih otrok. Tu je tudi obiskovala ljudsko šolo in jo opravila z odliko. Zaradi nadarjenosti in veselja do klekljanja je na priporočilo pristojnih oblasti odšla na južno Tirolsko (v Provais v dolini Non) v zasebno čipkarsko šolo. Tu je delovala tudi kot odlična in med učenkami zelo priljubljena učiteljica.
Ko se je vrnila v Idrijo, je najprej začela ob pomoči sestre Antonije in brata Jožefa izdelovati nove vzorce, ki so pripomogli k uveljavitvi idrijske čipke. Leta 1876 je šolsko ministrstvo na Dunaju po posvetu z njo ustanovilo čipkarsko šolo v Idriji, ki se je naslednje leto preimenovala v čipkarski tečaj. Ivanka je postala prva učiteljica klekljanja, nekaj časa pa je bila tudi članica nadzornega sveta, ki je šolo vodil. Po treh letih dela v čipkarski šoli je leta 1879 umrla za jetiko, stara komaj 29 let. Po njeni smrti so jo v šoli nasledile sestra Antonija in nekatere njene učenke.
Ivanka Ferjančič ima velike zasluge za ohranjanje in razvoj idrijske čipke. Družina Ferjančič velja za utemeljitelje novega načina klekljanja s sedmimi pari klekljev, ki se je med idrijskimi klekljaricami zelo priljubil.

Primorski slovenski biografski leksikon, 1. knjiga, Gorica 1974
Pavlič, S. Zgodovina idrijskega šolstva. Idrija: Bogataj, ABC Merkur, 2006.
Mlakar, T. in Režun, B. Prva čipkarska šola in njena učiteljica Ivanka Ferjančič (raziskovalna naloga). Idrija: Gimnazija Jurija Vege, 1999/2000.

Avtor/-ica gesla: Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Datum prvega vnosa: 21. 3. 2014 | Zadnja sprememba: 31. 8. 2020

https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/ferjancic-ivanka/ (dostop 31. 8. 2020).

Prijavi napako