Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

FELE, Gregor

FELE Gregor
Foto: Arhiv Glasbena produkcija RTV Slovenija (foto Janez Kotar)

Foto galerija

Rojen:
19. januar 1983, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

S svojim glasbenim izobraževanjem je Gregor Fele začel na Glasbeni šoli Jesenice pod mentorstvom prof. Jaroslava Cefere. Ob koncu šolanja je pripravil tudi samostojni recital. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer ga je poučeval Matija Lorenz. Od leta 2002 do leta 2006 je bil študent Akademije za glasbo v Ljubljani. Njegov profesor je bil Miloš Mlejnik. Pri prof. Mlejniku je Gregor Fele končal tudi specializacijo. Končal je tudi podiplomski študij violončela pri. Enricu Bronziju in baročnega violončela pri prof. Marcu Testoriju na znamenitem salzburškem Mozarteumu. V zadnjem obdobju se namreč intenzivno posveča historičnemu izvajanju stare glasbe na baročnem violončelu. Na tem področju je sodeloval s priznanimi glasbeniki, kot so Reinhard Goebel (baročna glasba), Dorothee Oberlinger (kljunasta flavta), Marco Testori (violončelo), Midori Seiler (violina), Lorenzo Ghielmi (orgle) in drugi.

Veliko je solistično nastopal z različnimi orkestri (Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana, Pihalnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana, Simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Maribor, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom slovenske vojske). Sodeloval je tudi v mnogih komornih zasedbah in nastopil na Festivalu Aspekte v Salzburgu, Svetovnih glasbenih dnevih, Festivalu Ljubljana, Festivalu Lent ter Jesenskih serenadah. Kot solist in član komornih skupin je nastopal v Berlinu, Trstu, Zagrebu, Salzburgu, na Dunaju in drugod. V Simfoničnem orkestru RTV Slovenije je zaposlen od leta 2006 dalje, violončelo pa je deset let (2005 – 2015) poučeval na Glasbeni šoli Jesenice.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z Gregorjem Feletom, julij 2016

Prešernova nagrada Akademije za glasbo

Koncert Simfoničnega orkestra Srednje glasbene in baletne šole Ljubljana [Zvočni posnetek]. Ljubljana: Srednja glasbena in baletna šola, 2002.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 18. 7. 2016 | Zadnja sprememba: 26. 2. 2020
Prijavi napako