Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

FABJANČIČ, Valter

FABJANČIČ Valter
Foto: Arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojen:
27. junij 1973, Koper, Jugoslavija
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Po končani srednji šoli se je leta 1991 zaposlil na Policiji, kjer je opravljal delo policista na policijski postaji Kozina in Piran (aktivno je sodeloval tudi v osamosvojitveni vojni). Od leta 1996 do 2010 je opravljal različne vodstvene naloge v kriminalistični policiji v Kopru. Med drugim je bil vodja oddelkov za organizirano, gospodarsko in splošno kriminaliteto (preiskovanje organiziranega kriminala, ekstremnega nasilja, terorizma, gospodarskega kriminala, korupcije, krvnih in seksualnih deliktov ter drugih najtežjih oblik kriminalitete). V tem času je vodil in sodeloval tudi v številnih (domačih in mednarodnih) policijskih operacijah oz. preiskavah. Leta 2010 se je zaposlil na Ministrstvu za notranje zadeve, Direktoratu za policijo in druge varnostne naloge, kjer v nazivu sekretar vodi Sektor za sistemsko usmerjanje in nadzor policije (izvajanje sistemskega nadzora in usmerjanje Policije). Po zaključeni višji in visoki šoli na Fakulteti za upravo v Ljubljani, je leta 2007 na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju zaključil znanstveni magistrski študij (smer javna uprava). Leta 2017 je na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju zaključil doktorski študij (smer javna uprava), kjer je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo s področja kazenskega postopka. Ukvarja se s področjem notranjih zadev, policijskim pravom in varnostnimi vprašanji tako na neposredni izvedbeni ravni kot tudi na sistemskem ter znanstvenem nivoju. Poleg sodelovanja v procesih izobraževanja, ves čas aktivno deluje v različnih medresorskih delovnih skupinah za področje normativne ureditve policijskega in kazenskega prava ter za pripravo strateških dokumentov s področja notranje varnosti in boja zoper kriminaliteto.
Od leta 2003 je predsednik PGD Materija (Občina Hrpelje – Kozina) in gasilski častnik I. stopnje. V času njegovega predsedovanja je PGD Materija zgradilo nov gasilski dom (2008) in popolnoma prenovilo ter dopolnilo vozni park, pridobilo status enote širšega pomena, po štirih osvojenih naslovih regijskih prvakov kot prva ekipa gasilcev v zgodovini osvojilo naslov državnih prvakov v prvi pomoči (2011) in naslednje leto uspešno zastopalo Slovenijo na evropskem tekmovanju na Irskem (ekipo je ves čas vodil Valter Fabjančič), vidno dvignilo operativni nivo delovanja, pričelo z aktivnim vključevanjem in vzgojo mladih, zlasti pa dvignilo ugled v lokalni skupnosti in širše. V tem času je za zasluge pri ohranjanju in razvoju gasilstva na lokalnem, regionalnem ter državnem nivoju prejel številna priznanja in odlikovanja, od teh najvišje v letu 2017, ko mu je Gasilska zveza Slovenije podelila odlikovanje za posebne zasluge.

Avtorska dela:
Poskus posodobitve organiziranosti preprečevanja zlorabe prepovedanih drog, diplomska naloga, 1998.
Policijska preiskava – med teorijo in prakso predkazenskega postopka, magistrsko delo, 2007.
Dileme normativne ureditve policijskega odvzema prostosti v slovenskem (pred)kazenskem postopku, znanstveni članek, 2016.
Normativna ureditev in izvedba policijsko-tožilske preiskave v Republiki Sloveniji, doktorska disertacija, 2017.

Ustni vir: Valter Fabijančič, elektronsko sporočilo “Primorci.si” za Patricijo Dodič, magicakrizma@gmail.com, dne 29.3.20192016.

Avtor/-ica gesla: Patricija Dodič, Kosovelova knjižnica Sežana
Datum prvega vnosa: 17. 4. 2019 | Zadnja sprememba: 14. 5. 2020
Patricija Dodič. FABJANČIČ, Valter. (1973-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 6. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/fabjancic-valter/
Prijavi napako