Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ERNST, Valter

ERNST Valter
Foto: Osebni arhiv V. E.

Foto galerija

Rojen:
18. februar 1942, Celje
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Po šolanju v Celju, Ljubljani in tujini se je kot diplomirani arhitekt najprej zaposlil na oddelku za gradbene in komunalne zadeve občine Celje, od tu prešel v specializirano projektantsko firmo Zavod za napredek gospodarstva Celje, leta 1993 pa je ustanovil svoj projektivni biro Arhitekt Ernst d.o.o., ki zaposluje več strokovnih sodelavcev.

Biro izdeluje letno okoli 60 projektov in izvaja inženiringe za vse vrste poslovnih in stanovanjskih objektov ter industrijskih zgradb. Poseben ugled uživa pri Pošti Slovenije d.o.o., kjer nastopa kot ekskluzivni izvajalec, in pri projektiranju dializnih centrov širom Slovenije.
V zadnjem času najbolj izstopata dva projekta, ki dajeta Celju poseben pečat: to sta garažna hiša Glazija, ki zavzema eno najbolj markantnih lokacij v novejši urbanistični pozidavi mesta, in športna dvorana v Športnem parku Celje. Zlasti športna dvorana je objekt, ki daje mestu v mednarodnem merilu poseben status in je po mnenju izvedencev najsodobnejši športni objekt v tem delu Evrope. Odlikuje jo izredno racionalna in domiselna zasnova, ki je omogočila izgradnjo v rekordno kratkem času.

Valter Ernst je prejel bronasti celjski grb za leto 2004 za vrsto kvalitetnih arhitekturnih rešitev, pomembnih za razvoj in ugled Mestne občine Celje.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • bronasti celjski grb, 2004

Gradivo za pripravo razstave o dobitnikih nagrade celjski grb za leto 2004, ki ga hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.

Avtor/-ica gesla: Janko Germadnik, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 15. 3. 2018 | Zadnja sprememba: 22. 6. 2020
Prijavi napako