Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

DOMJAN, Jože (Ljubo)

DOMJAN Jože (Ljubo)
Foto: www.vecer.com

Foto galerija

Rojen:
11. maj 1952, Celje
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rojen je bil v Celju, leta 1972 je končal Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, se kot štipendist AERA zaposlil v oddelku za oblikovanje ter se leta 1976, po opravljenem sprejemnem izpitu na Visoki šoli za uporabno umetnost na Dunaju, odločil za študij grafičnega oblikovanja, fotografije in ilustracije. Diplomiral je leta 1980, prejel leto kasneje Herderjevo štipendijo in nadaljeval podiplomski študij na Dunaju. Leta 1985 je bil sprejet v Društvo oblikovalcev Slovenije, leta 1987 si je pridobil status svobodnega ustvarjalca na področju kulture, leta 1995 pa je ustanovil Studio za vizualne komunikacije »Triartes«.

Ukvarja se predvsem z grafičnim oblikovanjem, pretežno s plakatom, logotipi, zaščitnimi znaki, celostnimi grafičnimi podobami, opremo knjig in koledarjev, v zadnjem času pa prevzema tudi scenografijo muzejskih postavitev. Že vrsto let živi in ustvarja v Kasazah pri Petrovčah.

Od leta 1979 naprej je sodeloval na največjih selekcioniranih razstavah po vsem svetu, prav tako je v številnih uglednih galerijah razstavljal sam. S posebnimi naročili je bil vabljen k mednarodnim projektom: Hommage a Max Ponty (Pariz), Drewinski an die Welt (Potsdam), Festival of Central European Culture (London) in Olimpijske znamke Lillehammer (Ljubljana).

Njegovi plakati so v stalnih zbirkah muzejev v Pragi, Varšavi, Lahtiju, Toyami, Brnu, Mexico Cityju, Ljubljani, Osnabruecku, Potsdamu, Parizu, univerzitetni knjižnici v Coloradu, nacionalni knjižnici v Parizu ter številnih zasebnih zbirkah doma in na tujem.

Za svoje oblikovalsko delo je prejel številna priznanja; izpostaviti velja vsaj Herderjevo štipendijo v Hamburgu (1981), I. nagrado in izvedbo na natečaju za celostno grafično podobo »Jugoslavija s svetom«, srebrni celjski grb za posebne dosežke na področju oblikovanja (1992), zlato medaljo za gledališki plakat na BIO – 17. bienale industrijskega oblikovanja (2000) itd.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • srebrni celjski grb, 1992

J. Domjan et al.: Oko. Misel. Roka: pregledna razstava 1973–2013, Žalec 2013
Informacije posredoval: Jože Domjan

Avtor/-ica gesla: mag. Alenka Domjan, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 12. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 22. 6. 2020
mag. Alenka Domjan. DOMJAN, Jože (Ljubo). (1952-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 25. 7. 2021) Dostopna na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/domjan-joze-ljubo/
Prijavi napako