Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

DEŽMAN, Januša

Januša Dežman
foto arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojena:
19. november 1950, Ljubljana
Psevdonim:
Vesna
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Prve pesmi je zapisala že v osnovni šoli, ki jo je obiskovala v Ribnem in na Bledu. Dar za poezijo je podedovala po očetu Janezu, ki je napisal približno tristo pesmi, a žal nobena ni ohranjena. Ustvaril je tudi dve kapeli v spomin padlim borcem NOB, na Taležu in pod Ribensko goro. Ima sina Simona in je tudi ponosna babica trem vnukom.

Leta 1972 se je zaposlila v podjetju LIP Bled, kjer je do upokojitve opravljala delo kadrovske referentke. Trideset let je objavljala različne članke in poezijo v Glasilu delovnega kolektiva LIP Bled in kasneje v Novem glasilu delniške družbe LIP Bled. Izdala je dve pesniški zbirki. Njena poezija je bila objavljena še v revijah Jana, Rodna gruda, Borec, Ognjišče in časopisu Gorenjski glas. Udejstvuje se tudi likovno. V 70. letih je bila v Ribnem ustanovljena likovna sekcija pri DPD Svoboda Rudi Jedretič z imenom Triolik. V njej sta poleg nje sodelovala še Janez Lipičnik in Rado Mužan. Leta 1974 so v Zadružnem domu v Ribnem pripravili likovno razstavo. Žal so po nekaj le-teh z dejavnostjo prekinili.

Je tudi ljubiteljska igralka. Večkrat v lokalnem okolju v različnih skečih nastopa na zabavnih prireditvah. Meni, da je splošno znano, da je ljubezen najmočnejše čustvo in da je brez nje vsak dan pust in zapravljen. Zato pravi: “Ljubezen je luč, do sreče je ključ.” Poleg ljubezni prisega na dobro voljo, družino, prijatelje, rodno zemljo in seveda pisano besedo.

Trenutki tišine, 1988
Po stopinjah ljubezni, 2019

Leta 1998 2. nagrada LIP-a Bled za slogan “Les, topel dotik narave”.

Beravs Starc, T. Uvod v pesniško zbirko Po stopinjah ljubezni. V: Po stopnjah ljubezni, 2019, str. [3].
Dežman, J. Podatki za prestavitev domoznanskih avtorjev. Rokopis, 2021

Avtor/-ica gesla: Damjan Mulej, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica
Datum prvega vnosa: 30. 3. 2021 | Zadnja sprememba: 4. 10. 2021
Damjan Mulej. DEŽMAN, Januša. (1950-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 5. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/dezman-janusa/
Prijavi napako