Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

CVETKO, Mirko

Vir: osebni arhiv M. Cvetko

Foto galerija

Rojen:
16. julij 1966, Ptuj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je obiskoval v Svetem Tomažu, nato pa se vpisal na takratno Železniško srednjo šolo Maribor, kjer se je izučil za poklic transportnega komercialista (1984). V poznejših letih se je odločil tudi za študij javne uprave ter leta 2018 diplomiral na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju, smer Javna uprava.
Svojo prvo zaposlitev je kot transportni komercialist opravljal na Jugoslovanskih železnicah, v TOZD-u za promet Ljubljana – železniška postaja Zagorje ob Savi (1985), nato pa do leta 1997 še na železniški postaji Trbovlje. Zatem je sprejel službo v Sekciji za promet Ljubljana, kjer je do leta 2010 opravljal delo vodje vlaka in sprevodnika v Zidanem Mostu. Z ustanovitvijo Občine Sveti Tomaž je leta 2006 postal prvi župan, od leta 2011 to funkcijo opravlja tudi poklicno.

Že v mladosti se je zavzemal za razvoj domačega kraja in se vključil v delo Krajevne skupnosti Sveti Tomaž ter kasneje postal tudi njen predsednik (1999─2006). Vključil se je tudi v politično stranko Slovenski krščanski demokrati (SKD) in bil predsednik krajevnega odbora SKD Sveti Tomaž (1998). Z ustanovitvijo demokratične stranke Nova Slovenija (NSi) je postal še predsednik občinskega odbora Sveti Tomaž (2000), v letih 2005─2006 pa predsednik iniciativnega odbora za ustanovitev samostojne občine v Svetem Tomažu, kar se je z njegovo pomočjo tudi uresničilo. Ob ustanovitvi Lokalne akcijske skupine (LAS) UE Ormož je postal njen prvi predsednik in to funkcijo opravljal v letih 2015─2018.

Kot župan s svojimi izkušnjami, trdim delom in s pomočjo kolektiva ter drugih izvajalcev skrbi za razvoj občine in dobrobit njenih prebivalcev.

Aktivno je vključen tudi v delo domačih društev, kjer kot član sodeluje v Prostovoljnem gasilskem društvu Pršetinci ter v Turističnem društvu Sveti Tomaž. Polnih 10 let je opravljal tudi delo govornika ob zadnjem slovesu svojih krajanov.

Je velik ljubitelj domače glasbe. Že od svojega petnajstega leta kot samouk igra harmoniko ter tako svojo ljubezen do domače glasbe deli s številnimi prijatelji in znanci.

M. Cvetko: Prispevek za biografski leksikon Obrazislovenskihpokrajin.si, oktober 2020 (hrani arhiv KIP).

Avtor/-ica gesla: Eva Reberšak, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 14. 10. 2020 | Zadnja sprememba: 16. 10. 2020
Prijavi napako