Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

CVEK, Boštjan

CVEK Boštjan
Foto: Arhiv družine Cvek

Foto galerija

Rojen:
5. julij 1964, Bukovo, SFR Jugoslavija
Umrl:
28. januar 2015, Straža, Slovenija
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Rodil se je na Bukovem kot drugi od treh otrok znane gostilničarke in trgovke Mire Čelik. Oče Vinko mu je zgodaj umrl. Imel je starejšo sestro Lavro in mlajšo polsestro Urško. Osnovno šolo, ki jo je začel obiskovati v Orehku, je zaključil v Cerknem in od tam odšel na poklicno šolanje za orodjarja v Novo Gorico. Pozneje je v Idriji ob delu končal srednjo strojno šolo. Do leta 1995 je kot strojni tehnik delal v tovarni ETA v Cerknem, zatem pa je večino časa posvečal delu v baru Pr` Gabrijelu in organizaciji glasbenih dogodkov. Na Bukovem je živel do leta 1988, ko se je odselil na Stražo, kjer je živel z ženo Renato in pozneje še s hčerkama Moniko in Manco.
Od srednje šole naprej se je med obiskovanjem številnih, predvsem rockovskih in jazzovskih koncertov in glasbenih festivalov seznanil z močjo koncertnih dogodkov, ki mu ni dala miru, dokler ni zaključil s službovanjem v tovarni ETA ter s prijateljema Damjanom Peternelom in Sergejem Koncutom odprl bar Pr` Gabrijelu. Že na začetku so imeli jasno zasnovo, ki se ni spremenila: s predvajanjem glasbe ponuditi vsakodnevnim obiskovalcem v posluh kakovostne rockovske, jazzovske in druge izzive, predvsem pa nastope glasbenih skupin v živo. Tako se je izkristalizirala njegova življenjska pot, ki sta ji botrovala izjemen smisel za organizacijo ter ljubezen do glasbe.
Bar in prvo prizorišče v Cerknem, kjer so se redno odvijali koncerti, so odprli s koncertom 23. decembra 1995. Nastopila je skupina Link der Wasser. Kmalu zatem je ustvarjalna trojica dobila idejo, da začnejo še z organizacijo jazzovskega festivala. Zato je Cerkno danes znano kot pomembno glasbeno prizorišče ne le pri nas, ampak tudi v svetu. Prva izdaja mednarodnega glasbenega festivala Jazz Cerkno se je zgodila že pol leta po odprtju bara Pr` Gabrijelu, leta 1996, pod imenom Jazz v maju. Tako kot v naslednjih nekaj letih se je festival odvijal Pr` Gabrijelu, nato pa se je leta 1999 preselil na prizorišče pri turistični kmetiji Želinc. Od leta 2003 se festival Jazz Cerkno odvija na Starem placu sredi Cerknega.
V času od leta 1996 do leta 1998 je organizatorska skupina pod Boštjanovim vodstvom priredila tudi tri Funky festivale: v Dolenji Trebuši, na Klavžarjevi ravni nad Cerknim in pri Johnsonu ob Soči.
Leta 2003 je ustanovil Zavod Gabrijel Fest, katerega direktor in programski vodja je bil. Leta 2010 je zavod preimenoval v Zavod Jazz Cerkno.
Vzporedno s tem je zasnoval in vodil celoletni glasbeni festival Keltika, ki na »keltsko« območje med Idrijo in Tolminom, s centrom v Cerknem, na koncertne odre prinaša izzivalne, neobičajne, samosvoje in kreativne ustvarjalce različnih glasbenih zvrsti z vsega sveta.
Kot organizator je Boštjan skrbel za najvišjo kakovostno raven dogodkov, opreme, počutja glasbenikov in udeležencev, saj je vedel, da je vzdušje, ki ga skupaj ustvarijo izvajalci in poslušalci, najpomembnejše za polno doživeto koncertno izkušnjo. Mednarodni festival Jazz Cerkno je Boštjanovo življenjsko delo. Izoblikovala se je skupina več kot desetih rednih sodelavcev, ki skrbijo za organizacijo in izvedbo uveljavljenega festivala in »zaščitnega znaka« Cerknega v svetu. Na koncertnih dogodkih se je v organizaciji Zavoda Gabrijel Fest oziroma Zavoda Jazz Cerkno in bara Pr` Gabrijel v dvajsetih letih na odrih zvrstilo skoraj 600 koncertov z več kot 2000 sodelujočimi glasbeniki z vsega sveta. Odvijajo se trije koncertni glasbeni sklopi. Cerkno je po Boštjanovi zaslugi znano kot eno najbolj samosvojih glasbenih prizorišč v svetu.
Kadar se ni ukvarjal z organiziranjem glasbenih dogodkov, je čas posvečal ženi in hčerkama. Rad je hodil v hribe ter iskal novo in neznano.
Boštjan je umrl prav na dan koncerta, ki je bil izpeljan v Kinu Šiška v Ljubljani in namenjen zbiranju sredstev za zdravljenje njegove bolezni.

Občina Cerkno je Zavodu Gabrijel Fest leta 2005 podelila Bevkovo priznanje.

Pripravil: Dario Cortese

Ustni vir: Renata, Monika in Manca Cvek, 2015

Avtor/-ica gesla: Danila Zalatel, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Datum prvega vnosa: 21. 7. 2016 | Zadnja sprememba: 15. 10. 2020
Danila Zalatel. CVEK, Boštjan. (1964-2015). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 28. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/cvek-bostjan/
Prijavi napako