Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ČUŠ, Zlatko

ČUŠ Zlatko
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
5. avgust 1960, Ptuj
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Po končani osnovni šoli v Dornavi (1975) in Srednji elektrotehniški šoli v Mariboru (1979) je študij nadaljeval na tedanji Visoki tehniški šoli v Mariboru, kjer je leta 1984 diplomiral. Leta 1994 je na isti fakulteti, takrat poimenovani Tehniška fakulteta, zaključil magistrski študij. Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru je leta 1998 z disertacijo Stabilnost delovanja elektrolizne celice za pridobivanje aluminija ob uporabi različnih katodnih materialov še doktoriral.

Po diplomi je eno leto poučeval strokovne tehnične predmete na Srednji elektrotehniški šoli v Mariboru. Nato se je zaposlil v Tovarni glinice in aluminija v Kidričevem, kjer je delal na različnih področjih v okviru proizvodnje aluminija. Na začetku se je ukvarjal z optimizacijo procesa v takratni elektrolizi kot razvojni inženir, po dveletnem vodenju razvoja elektroliz pa je postal glavni inženir za prenos tehnologije iz francoskega podjetja Pechiney v Talum in se v ta namen leta 1987 usposabljal v Franciji. Od zagona nove elektrolize C (1988) je bil glavni odgovorni inženir za optimizacijo delovanja elektroliz, leta 1993 pa je bil imenovan za vodjo DE Elektrolize. V vmesnem obdobju je bil med drugim odgovoren tudi za izgradnjo druge faze elektrolize C. Od leta 2009 je v Talumu član uprave za razvojno tehnično področje.

Na strokovnem področju je objavil preko trideset strokovnih in znanstvenih člankov ter s prispevki sodeloval na več konferencah. Je aktiven član The Minerals, Metals and Materials Society (TMS), svetovnega združenja proizvodnje lahkih kovin, ter član European Aluminium Technology Platform (EATP) v združenju European Aluminium (EA). Od leta 2015 je član Skupščine Gospodarske zbornica Slovenije.
Aktiven je tudi v Aeroklubu Ptuj, kjer je bil športni padalec. Po končani športni karieri padalca je postal mednarodni sodnik padalstva. Od leta 1994 do danes je sodil na šestih svetovnih prvenstvih ter preko petdesetih tekmovanjih evropskega in svetovnega pokala. Dvanajst let je bil predsednik Aerokluba Ptuj (2000–2012), od leta 2012 pa je član predsedstva kluba.

Talum: dr. Zlatko Čuš, pridobljeno 14. 7. 2016 s spletne strani http://www.talum.si/organiziranost-skupine/uprava-skupine/dr-zlatko-cus , (vir 2. 3. 2020 ni več dostopen).

Avtor/-ica gesla: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Datum prvega vnosa: 27. 12. 2016 | Zadnja sprememba: 2. 3. 2020
Barbara Rižnar. ČUŠ, Zlatko. (1960-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/cus-zlatko/
Prijavi napako