Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

CURAVIĆ, Aljoša

CURAVIĆ Aljoša
Foto: Arhiv knjižnice

Foto galerija

Rojen:
januar 1960, Umag
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Osnovno šolo in gimnazijo v italijanskem jeziku je obiskoval v Kopru. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Firencah, na Facolta’ di lettere e filosofia.
Trenutno je odgovorni urednik radijskega programa za italijansko narodno skupnost na RTV-SLO, Radio Capodistria. Deset let je bil urednik informativnih oddaj za italijansko narodno skupnost na televiziji Koper-Capodistria, kjer je vodil tudi tedensko oddajo s pomembnimi gosti iz političnega, kulturnega in družbenega življenja Slovenije, Italije, Hrvaške in iz Evropskih inštitucij. V dnevnikih Primorske novice in La Voce del Popolo redno objavlja kolumne. Kot kolumnist je sodeloval tudi s časnikom Delo, za rubriko Kult.
Založniška hiša Firenze libri iz Firenc je izdala njegov krajši roman z naslovom Sindrom meje. Kasneje je bila knjiga prevedena tudi v hrvaški jezik. Leta 2003 je prejel prvo nagrado za poezijo na manjšinskem literarnem natečaju Istria nobilissima. Poezijo objavlja na spletnem portalu Imperfetta ellisse, blog di poesia e altro. Leta 2009 je založba EDIT Fiume-Rijeka izdala njegov drugi roman A occhi spenti. Štiri leta kasneje (2013) je v Italiji izšel še roman Istragog. Objavila ga je založba Besa editore-Salento books.

Dela:
Sindrome da frontiera : i ricordi di uno sconosciuto, 2003
A occhi spenti, 2009
Istriagog, 2013

Istria Nobilissima (za poezijo), 2003

Curavić, A. Življenjepis. (elektronska pošta). Osebno sporočilo.

Avtor/-ica gesla: Ivan Marković, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 23. 10. 2013 | Zadnja sprememba: 27. 7. 2020
Ivan Marković. CURAVIĆ, Aljoša. (1960-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 2. 12. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/curavic-aljosa/
Prijavi napako