Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ČREPINŠEK, Franc

- Franc Črepinšek. Avtor fotografije: Matjaž Jambriško. Vir: Arhiv Občine Vojnik

Foto galerija

Rojen:
3. september 1943, Rakova Steza (občina Vojnik)
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Osnovno šolo je obiskoval na Frankolovem, nato pa je nadaljeval šolanje za zidarja ter na gradbenem centru v Ljubljani dokončal šolo za gradbenega delovodjo.

Franca Črepinška zaznamuje dolgoletno dejavno in prostovoljno delo v Krajevni skupnosti Frankolovo in v različnih društvih. Od leta 1982 do 1989 je bil predsednik Sveta Krajevne skupnosti Frankolovo, od leta 1989 do 1991 podpredsednik, več mandatov član Sveta Krajevne skupnosti Frankolovo, sodeloval je v različnih komisijah in odborih.
V času njegovega predsednikovanja se je zavzemal za širjenje in obnovo infrastrukturnih objektov, kar je predstavljalo za kraj velike pridobitve. To so bile: obnova lastnih prostorov za delovanje krajevne skupnosti, gradnja mrliške vežice, ureditev pokopališča, nekaj kilometrov asfaltnih cest, obnova krajevnega vodovoda, izgradnja vodovoda v Rakovo Stezo. Dejavno je sodeloval pri prestavitvi trase ceste v Lindeku, ceste v Lipi, sanaciji plazu na cesti Frankolovo – Socka, gradnji mostu v Rovah, ureditvi skladišča v parku za potrebe krajevne skupnosti, nakupu zemljišča in priprave načrtov za bazen Frankolovo, napeljavi dela vodovoda na Gojki …

Je dolgoletni aktivni član Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo, od leta 1980 do 1982 njegov predsednik in član nadzornega odbora. S strokovnim znanjem in delom je društvu pomagal pri urejanju lasnih prostorov. Je bil dolgoletni član Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo, za kar je prejel zlato Gallusovo priznanje. Je ustanovni član seksteta Lindek, v katerem deluje še danes.

Kot gradbeni strokovnjak je v letu 2004 organizacijsko in s prostovoljnim delom zapustil neizbrisan pečat pri izgradnji Aletinega doma na Frankolovem, v letu 2005 pa pri obnovi domačega župnišča.

Za dolgoletno ustvarjalno in dejavno prostovoljno delo na Frankolovem ter sodelovanje v različnih društvih in organizacijah je leta 2005 prejel zlati vojniški grb.

  • zlato Gallusovo priznanje
  • zlati vojniški grb, 2005

J. Vovk: Prejemnik zlatega grba občine Vojnik 2005, v: Ogledalo, 2006, št. 53, str. 10
Informacije posredoval: Franc Črepinšek (avgust 2019)
Arhiv Občine Vojnik

Avtor/-ica gesla: mag. Mojca Skale, objavil/-a: Osrednja knjižnica Celje
Datum prvega vnosa: 21. 5. 2020 | Zadnja sprememba: 10. 7. 2020
mag. Mojca Skale. ČREPINŠEK, Franc. (1943-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/crepinsek-franc/
Prijavi napako