Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

COF, Ivan

COF Ivan
Foto: arhiv družine Cof

Foto galerija

Rojen:
24. september 1921, Ljubljana
Umrl:
26. julij 1968, Izola (bolnišnica)
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

V Ljubljani je maturiral leta 1940. Nato se je vpisal v Vojno akademijo. Leta 1941 so ga Nemci odpeljali v ujetništvo, odkoder se je močno oslabljen vrnil v domovino šele junija 1945. Jeseni tega leta se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, kjer je novembra 1951 diplomiral kot eden prvih, po vojni vpisanih medicincev. Obvezno prakso je opravil v bolnišnici v Novem mestu, nato pa se je nekaj časa izpopolnjeval v ginekologiji in porodništvu na kliniki v Ljubljani.

Julija 1953 je prišel v Kranj. Najprej je bil splošni zdravnik v različnih ambulantah. Novembra 1956 je bil imenovan za direktorja Zdravstvenega doma Kranj, kjer je ostal osem let. Izvajal je najnaprednejše organizacijske ukrepe na področju zdravstvene službe. Bil je pobudnik izgradnje novega zdravstvenega doma. Organiziral je osnovno zdravstveno varstvo, uvedel skoraj vse specialistične dejavnosti in bolnišnični oddelek. Skrbel je za preventivno, šolsko in športno-zdravniško dejavnost. Izvedel je dograditev nove zobne ambulante. Skrbel je za strokovno izpopolnjevanje vsega medicinskega kadra. Zaslužen je bil za izredno dobro organizirano zaščito mater in otrok. V času njegovega upravljanja je kranjski zdravstveni dom obiskalo veliko domačih in tujih strokovnih delegacij.

Med nekajmesečnim študijskim popotovanjem po zahodnih državah je nabral mnogo koristnih izkušenj, kar je popisal v posebni brošuri. Leta 1964 je bil pri Republiškem sekretariatu v Ljubljani imenovan za zdravnika svetovalca za organizacijo in financiranje zdravstvene službe. Čez eno leto se je vrnil v Kranj in nato do svoje smrti opravljal delo splošnega zdravnika v Cerkljah na Gorenjskem. Poleg redne službe je deloval še v drugih organizacijah. Bil je eden prvih organizatorjev Slovenskega zdravniškega društva v Kranju. Bil je tudi odličen športnik. Skupaj s svojo ženo, tudi zdravstveno delavko, je za posledicami prometne nesreče umrl v bolnišnici v Izoli.

Za svoje delo je bil leta 1959 odlikovan z redom dela III. stopnje.

J. Bajželj: Dr. Ivan Cof, Zdravstveni vestnik, 1968,št. 12, str. 471-472
J. Stružnik: V spomin dr. Bežku in dr. Cofu, Glas 1968 , 27.julij, str.24

Avtor/-ica gesla: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 29. 3. 2011 | Zadnja sprememba: 19. 7. 2021

Božič, Miran Lola. COF, Ivan. (1921-1968). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 19. 7. 2021) Dostopna na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/cof-ivan/

Prijavi napako