Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ČIBEJ, Reno

ČIBEJ Reno
Foto: Robert Zabukovec

Foto galerija

Rojen:
30. oktober 1961, Idrija, FLR Jugoslavija
Variante imen:
Renato
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Je mlajši sin akademskega glasbenika Ludvika in učiteljice Zinke Čibej.
Po osnovni šoli in gimnaziji Jurija Vege v Idriji je študiral na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1985 in se zaposlil v Iskri Rotomatiki v Spodnji Idriji.
V glasbeni šoli, ki jo je začel obiskovati v šestem razredu osnovne šole, se je učil igranja klarineta in se v zgodnjih sedemdesetih z igranjem saksofona in klarineta pri idrijski pihalni godbi pridružil očetu in stricema.
Rodbina Čibej beleži bogato glasbeno zgodovino, saj se že več rodov poklicno ali ljubiteljsko ukvarjajo z glasbo. Renov ded je s petimi sinovi med 2. sv. vojno ustanovil orkester. Po vojni so se zavezali pihalni godbi. Ludvik Čibej (Renov oče), legenda med trobentači, je v devetdesetih letih rešil obstoj idrijske pihalne godbe, najstarejše v Evropi (1665). Renov brat Hari je bil kot kitarist član različnih glasbenih zasedb.

Konec sedemdesetih in začetek osemdesetih je bil Reno (Renato) saksofonist v Plesnem in zabavnem orkestru Idrija, ki je s prekinitvami deloval nekaj desetletij. Tam je bil njegov oče Ludvik trobentač in solist, brat Hari pa kitarist. Tu se je srečal z jazzom, saj je orkester izvajal popularne in plesne skladbe skladateljev Glenna Millerja, Harrya Jamesa in drugih.
Kot saksofonist in vokalist je na začetku osemdesetih nastopal v skupini HG, ki je izvajala popularno plesno glasbo. V osemdesetih je v rock zasedbah Radio Panoi (1984) in Bojler (1987), ki ju je sestavil Dare Kaurič, igral saksofon. Začetek devetdesetih je nastala skupina Continental (pridružil se ji je tudi Dare Kaurič), ki se je leta 1994 preimenovala v Kingstone. Pri Continentalu je, kot pozneje pri Kingstonih, igral saksofon in kmalu prevzel vlogo glavnega pevca ter tudi soavtorstvo glasbe in besedil. Kingstoni veljajo za koncertno eno najaktivnejših zasedb, letno odigrajo okoli sto koncertov. Skupina igra pop, reggae in latino. Na vrh slovenske zabavne glasbene scene se je povzpela leta 1996, ko je s skladbo Ko bo padal dež zmagala na festivalu Nova scena Melodij morja in sonca v Portorožu. Drug velik dosežek skupine je bil dve leti kasneje z zmago na festivalu Melodije morja in sonca 1998 s pesmijo Cela ulica nori. Uspeh so ponovili leta 2002, ko so zmagali s skladbo Hotel Modro nebo.

Reno Čibej se stalno izobražuje ter izpopolnjuje igranje saksofona in petja, med drugim v Vocalbridge studiu pri Nataši Nahtigal. Svoje znanje in pevske izkušnje rad deli z drugimi glasbeniki.

Otroštvo in mladost je preživel v Idriji. S svojo družino danes živi in dela v Spodnji Idriji. Z ženo Vanjo, učiteljico matematike in fizike, imata sinova Nejca in Ceneta.

Ustni vir: Reno Čibej, 2017.

Avtor/-ica gesla: Danila Zalatel, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Datum prvega vnosa: 11. 4. 2018 | Zadnja sprememba: 13. 10. 2020
Danila Zalatel. ČIBEJ, Reno. (1961-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/cibej-reno/
Prijavi napako