Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ČERNE, Andrej

ČERNE Andrej
Foto: Gregor Vidmar

Foto galerija

Rojen:
10. september 1953, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Andrej Černe je prvi dve leti osnovne šole končal na Blejski Dobravi, šolanje pa je nadaljeval na Osnovni šoli Toneta Čufarja in gimnaziji na Jesenicah. Po končani gimnaziji je uspešno končal študij na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Svojo službeno pot je začel na Geodetski upravi na Jesenicah (danes Geodetska uprava Republike Slovenije, Območna Geodetska uprava Kranj, Geodetska pisarna Radovljica). Osemnajst let je bil vodja Geodetske uprave na Jesenicah, danes pa je višji svetovalec v Geodetski pisarni Radovljica. Od leta 1992 dalje je sodni izvedenec za strokovno področje geodezije (zemljiški kataster) ter cenilec kmetijskih zemljišč in kmetij. Po očetovi tradiciji se je ukvarjal tudi s čebelami.

Omeniti velja tudi njegovo pevsko delovanje. Že od leta 1979 dalje redno prepeva v pevskih zborih. S prepevanjem je začel najprej na koru domače cerkve, redno pa v Kulturnem društvu Vintgar, v okviru katerega je najprej deloval pevski zbor, delo pa nadaljuje kvintet. V Kulturnem društvu Vintgar že petintrideset let opravlja vodstvene dolžnosti. Štiri leta je bil tudi predsednik Zveze kulturnih društev ter tri mandate predsednik sveta Območne Izpostave Javnega sklada kulturnih dejavnosti na Jesenicah. Od leta 2003 dalje je bil tudi član mešanega pevskega zbora Vox Carniola. K sodelovanju ga je povabil takratni dirigent Primož Kerštanj.

Od leta 1998 je bil občinski svetnik občine Jesenice ter od leta 2010 predsednik jeseniškega občinskega odbora NSi.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z gospodom Andrejem Černetom.

Za posebne zasluge v čebelarstvu je prejel bronasto priznanje Antona Janše. Prejel je tudi bronasto, srebrno, zlato in častno Gallusovo značko za skupaj več kot petintrideset let prepevanja v pevskih zborih.

Černe, A. Zlata žetev za Vox Carniolus. Jeseniške novice, 2007, št. 20, str. 6.
Černe, A. Marljivost, doslednost in zlato priznanje: pevski zbor Vox Carniolus je na tekmovanju Naša pesem 2007 prejel zlato priznanje. Jeseniške novice, št. 9, str. 5.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 5. 2. 2016 | Zadnja sprememba: 9. 2. 2022
Nina Jamar. ČERNE, Andrej. (1953-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/cerne-andrej/
Prijavi napako