Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ČEH, Milan

ČEH Milan
Foto: Glas

Foto galerija

Rojen:
2. avgust 1905, Sveti Jurij ob Pesnici
Umrl:
1972, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Doktor Milan Čeh je bil pionir na področju zdravstvenega varstva delavcev in tudi prvi, ki je na Gorenjskem zahteval ukinjanje zdravju škodljivih delovnih mest. Študiral je na graški medicinski fakulteti.Že med študijem je kazal izredne sposobnosti.Bil je natančen in bister, povrh pa resen in vztrajen študent. Navzoč je bil privsakem predavanju. Iz svojih beležk, ki jih je kot študent medicine sproti pisal ob predavanjih, je sestavljal kvalitetna skripta posameznih predmetov.Ta so po pričevanju primarija dr. Cundriča ostali študentje razmnoževali in jih z velikimuspehom uporabljali še več let po njegovem odhodu iz graške univerze.Dr. Milan Čeh je zgodaj spoznal pomen zdravstvene preventive in na tem področju dela dosegel vrsto uspehov. Prvi na Gorenjskem je začel s sistematičnimi pregledi delavcev in uvedel natančno medicinsko dokumentacijo. Zavzemal se je za sodobne metode v zdravstvu. Ustanovil je in izgradil obratno ambulanto Železarne Jesenice. Zavedal se je velikega pomena preventive pri ohranjanju zdravja in preprečevanju bolezni. Njegovo geslo je bilo: “Biti in ostati zdrav”. Da bi bila na Jesenicah preventivaše uspešnejša, je dr. Čeh predlagal rešitev jeseniškegastanovanjskega vprašanja, vprašanja kopališča, centralne pralnicein šivalnice, sodobne tržnice, mlekarn, klavnice in mesarskih podjetij,kakor tudi celotne trgovine z živili. Po njegovem mnenju je bilo najbolj pomembno rešiti vprašanje večje količine prahu v zraku na Jesenicah, ki škodljivo vpliva na ljudi.
Dr. Čeh je bil vedno v stiku z delavci železarne, več kot trideset let je posvetil skrbi za njihove boljše pogoje dela in zdravje. Jeseničani so ga iskreno spoštovali in globoko cenili. Leta 1971 je za svoje predano delo bil izvoljen za častnega člana jugoslovanskega Združenja za medicino dela. Tudi gasilska zveza mu je podelila najvišje priznanje kot svojemu dolgoletnemu članu.
MilanČeh je umrl leta 1972.
V sredo, 18. aprila leta 1973, so pred obratno ambulanto Železarne Jesenice odkrili njegov doprsni kip, delo kiparja Jaka Torkarja. Spominske slovesnostiso se udeležili predstavnikizdravstvenih ustanov, železarne,občine, poklicne gasilske čete železarneter številni Jeseničani, spomin na pokojnega zdravnika pa je vkrajšem kulturnem sporedu počastilatudi jeseniška godba na pihala. Po letu 2009 je kip bil prestavljen pred Zdravstveni dom Jesenice.

MUGERLI, Marko: Zgodovina zdravstva na Jesenicah / Gornjesavski muzej, Jesenice, 2015

Avtor/-ica gesla: Tanja Smiljanič, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 29. 8. 2017 | Zadnja sprememba: 29. 8. 2017
Prijavi napako