Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ČANČAR, Vlatko

ČANČAR Vlatko
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
10. april 1997, Koper
Poklici in dejavnosti:
Leksikon:

Slovenski Pink Panter. Tako pravijo Vlatku Čančarju. Če kdo morda ne ve, po liku iz risanke je vzdevek dobil eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, Hrvat Toni Kukoč. Kratka kariera mladega Primorca ima strm vzpon, katerega zadnja postaja bo liga NBA. Kmalu. Leta 2017 je bil namreč 49. izbor Denver Nuggetsov.
Odrasel je v družini, ki je bila »jugoslovanska«. Oče je spremljal košarko, glavna pa sta bila Dražen in Toni – lepše ju je bilo gledati, bolj kot kakšne filme. Od Slovencev pa mu je bil vzor Boštjan Nachbar, v njem je videl sebe. Visoko krilo, visoka trojka, štirica, dober met, raznovrsten, kreativen z žogo.
Košarko je začel trenirati pri 15 letih. Najprej je igral nogomet in nato prešel na rokomet. Vedno je želel delati tisto, kar je delal brat. Ko si je on izbral košarko, je šel tudi sam po njegovih stopinjah, toda ker je bil dober v nogometu, zanj ni želel, da bi presedlal k košarki. Z odločnostjo je začel obiskovati šolski košarkarski krožek, po nekaj dneh se je odločil, da bo začel trenirati v ŠD Koš. Njegova kariera se je začela strmo vzpenjati po prehodu v Olimpijo, kjer je začel pri 16 letih zares trenirati. V Ljubljani se je tudi prepisal na Srednjo upravno administrativno šolo, ki se ji zahvaljuje za podporo pri uresničevanju košarkaške profesionalne kariere.

Tudi v Olimpiji ni ostal dolgo, ki mu je odprla priložnost da gre v Mega Leks, kar je bila modra odločitev, saj je tam imel boljše možnosti in priložnosti, da nekaj naredi. Zamenjal je tudi agencijo, njegov agent je postal Miško Ražnatović. V novem klubu si je hitro izboril status, kjer je med osrednjimi igralci. V Mega Leksu prevladuje miselnost, da gre za življenje in smrt. Izboriti si je treba vsako minuto v igri, zlasti, če si tujec. Presenečeni so nad Slovencem, ki se zna postaviti zase in je trd in odločen. Treningi so zares naporni. Če hočeš napredovati in igrati v evroligi ali ligi NBA, se je treba veliko žrtvovati in veliko časa preživeti v dvorani.
Njegovega znanja niso spregledali niti v Ligi NBA in leta 2017 je postal enajsti Slovenec, toda najmlajši, ki je bil izbran na naboru. V Mega Leksu se pripravlja na NBA-slog, kot visoko krilo, ki lahko prenaša žogo, igra raznovrstno in ima dokaj dober met. To je sedaj v ligi NBA nekakšna moda: visoki igralci, na primer Antetokunmpo, James, Jokić, ki tudi vodijo žogo.
Leta 2017 je s slovensko košarkaško reprezentanco osvojil naslov evropskih prvakov. Pravi, da vsakič ko pride na reprezentančni zbor, oživijo spomini na te septembrske dni, ko so si naslov zares zaslužili; bili so res dobri, igrali so neverjetno košarko, navsezadnje so bili neporaženi.
Marca 2918 je kariero je nadaljeval na Iberskem polotoku, kjer je kot posojeni igralec Mege Bemaxa postal novi član San Pabla Burgosa.

Višina: 203 cm, igralni položaj: krilo
Kariera: 2012-2013 Koš Koper, 2013-2016 Union Olimpija, 2014-2016 posoja v LTH Castings, 2016-…Mega Leks (Srb)
Nabor za ligo NBA: leta 2017 izbran kot 49. po vrsti (Denver)
Raprezentanca: Slovenija, 18 nastopov in 73 točk na uradnih tekmah (marec 2018)Primož Salmič

Predsednik republike Borut Pahor je slovenski košarkarski reprezentanci podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa ter navdih ljudem.
Leta 2018 je bil razglašen za Najboljšega športnika koprske občine.

Primož Salmič: Vlatko Čančar. Toni boljši od filmov (EkipaSN intervju), v: EkipaSN revija, št. 26 (marec 2018), str. 20-23.
Primož Salmič: To je bila prava poteza. Vlatko Čančar nekaj mesecev po odhodu iz Olimpije v Mega Leks, v: Ekipa SN (20.12.2016), str. 20.
Primož Salmič: Še včeraj le po televiziji. Dvojec za prihodnost – Vlatko čančar in Žan Šiško, v: EkipaSN (4.8.2016), str. 18.
Subjetiv: Vlatko Čančar. Najbolj me je strah pajkov, v: Ekipa SN (8.8.2017), str. 15.
S čančarjem nič hujšega
, v: Ekipa SN (8.8.2017), str. 15.
Primož Salmič: Želim igrati, ne le biti izbran. Vlatko Čančar v Denver kot številka 49. Enajsti Slovenec med izbranci lige NBA, v: Ekipa SN (24.6.2017), str. 16.
Primož Salmič: Vlatko Čančar, ale, ale, ale. Mladenič, ki ga selektor hvali in mu soigralci skandirajo, v: EkipaSN (5.9.2017), str. 12-13.

Avtor/-ica gesla: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 20. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 29. 7. 2020
Prijavi napako