Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

ČANČAR, Vlatko

ČANČAR Vlatko
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojen:
10. april 1997, Koper
Poklici in dejavnosti:
Leksikon:

Slovenski Pink Panter, kot pravijo Vlatku Čančarju, je ta vzdevek iz risank podedoval po enemu izmed najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, po Hrvatu Toniju Kukoču. Kratka kariera mladega Primorca se strmo vzpenja, katerega zadnja postaja je zvezdniška liga NBA. Leta 2017 je bil namreč 49. izbor Denver Nuggetsov, dve leti kasneje pa je z njo podpisal pogodbo.
Odrasel je v »jugoslovanski družini«. Oče je spremljal košarko in ga navdušil za ta šport. Glavna vzornika sta mu bila Dražen in Toni – lepše ju je bilo gledati od filmov. Od Slovencev mu je bil za vzor Boštjan Nachbar, v njem je videl sebe. Visoko krilo, visoka trojka, štirica, dober met, raznovrsten, kreativen z žogo.
Košarko je začel trenirati pri 15 letih. Najprej je igral nogomet in nato prešel na rokomet. Vedno je želel delati tisto, kar je delal brat. Ko si je ta izbral košarko, je tudi sam šel po njegovih stopinjah, toda ker je bil dober v nogometu, zanj ni želel, da bi presedlal k košarki. Z odločnostjo je začel obiskovati šolski košarkarski krožek, po nekaj dneh se je odločil, da bo začel trenirati v domačem ŠD Koš. Njegova kariera se je začela strmo vzpenjati po prehodu v Olimpijo, kjer je začel resno trenirati pri 16 letih. V Ljubljani je zaključil Srednjo upravno administrativno šolo, ki ga je podpirala pri uresničevanju košarkaške profesionalne kariere.

EVROLIGA
Ni bil dolgo v Olimpiji, saj se mu je kmalu ponudila možnost prestopa v Mega Leks, kar je bila zanj modra odločitev, saj je tam imel boljše pogoje za karierno napredovanje. V novem klubu si je hitro izboril status in hitro postal eden izmed osrednjih igralcev. V Mega Leksu je namreč tedaj prevladovala miselnost, da gre za življenje in smrt. Izboriti si je bilo treba vsako minuto v igri, zlasti če si bil tujec. Presenečeni so bili nad Slovencem, ki se je znal postaviti zase in je bil trd in odločen. Treningi so bili zelo naporni. Če si hotel napredovati in zaigrati v Evroligi ali v ligi NBA, se je bilo treba veliko žrtvovati in veliko časa preživeti v dvorani.
Njegovega znanja niso spregledali niti v ligi NBA in leta 2017 je postal enajsti Slovenec, toda najmlajši, ki je bil izbran na naboru. V Mega Leksu se je nato intenzivno pripravljal na NBA-jev slog kot visoko krilo, ki lahko hitro prenaša žogo, igra raznovrstno in ima dokaj dober met. To je trenutni način igre v ligi NBA, z visokimi igralci, kot so Antetokunmpo, James ali Jokić, ki tudi zelo hitro vodijo žogo.
Leta 2017 je s slovensko košarkaško reprezentanco osvojil naslov evropskih prvakov. Pravi, da vsakič ko nastopa za svojo reprezentanco, oživijo spomini na tiste septembrske dni, ko so si naslov zares zaslužili; bili so res dobri, igrali so neverjetno košarko, navsezadnje so bili neporaženi. Marca 2018 je kariero je nadaljeval na Iberskem polotoku, kjer je kot posojeni igralec Mege Bemaxa postal novi član San Pabla Burgosa.

LIGA NBA
1. avgusta 2019 je podpisal pogodbo z Denver Nuggetsi. 15. januarja 2020 je proti Charlotte Hornetsu zabil svoj prvi koš v ligi NBA.

RAPREZENTANČNA KARIERA
Je član slovenske košarkarske reprezentance. Z njo je na EuroBasketu 2017 osvojil zlato medaljo
13. maja 2021 je z zmago nad ekipo Minnesota Timberwolves dosegel svoj najvišji reprezentančni izkupiček – 14 točk.
Na OI v Tokiu 2020 je s slovensko izbrano vrsto osvojil četrto mesto, potem ko jo je v boju za bronasto medaljo izločila Avstralija.

Višina: 206 cm, igralni položaj: krilo
Kariera: 2012-2013 Koš Koper, 2013-2016 Union Olimpija, 2014-2016 posoja v LTH Castings, 2016-2019 Mega Leks (Srbija), 2019- Denver Nuggetsi (liga NBA)

2018 je bil razglašen za najboljšega športnika koprske občine.
2017 je kot član slovenske košarkarske reprezentance prejel Bloudkovo nagrado za vrhunski mednarodni dosežek, predsednik republike Borut Pahor pa je slovenski košarkarski reprezentanci podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemen športni dosežek, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, krepitev nacionalnega ponosa in navdih ljudem.

Primož Salmič: Vlatko Čančar. Toni boljši od filmov (EkipaSN intervju), v: EkipaSN revija, št. 26 (marec 2018), str. 20-23.
Primož Salmič: To je bila prava poteza. Vlatko Čančar nekaj mesecev po odhodu iz Olimpije v Mega Leks, v: Ekipa SN (20.12.2016), str. 20.
Primož Salmič: Še včeraj le po televiziji. Dvojec za prihodnost – Vlatko čančar in Žan Šiško, v: EkipaSN (4.8.2016), str. 18.
Subjetiv: Vlatko Čančar. Najbolj me je strah pajkov, v: Ekipa SN (8.8.2017), str. 15.
S čančarjem nič hujšega
, v: Ekipa SN (8.8.2017), str. 15.
Primož Salmič: Želim igrati, ne le biti izbran. Vlatko Čančar v Denver kot številka 49. Enajsti Slovenec med izbranci lige NBA, v: Ekipa SN (24.6.2017), str. 16.
Primož Salmič: Vlatko Čančar, ale, ale, ale. Mladenič, ki ga selektor hvali in mu soigralci skandirajo, v: EkipaSN (5.9.2017), str. 12-13.

Avtor/-ica gesla: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 20. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 19. 10. 2021
Peter Štoka. ČANČAR, Vlatko. (1997-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/cancar-vlatko/
Prijavi napako