Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BREŠČAK, Iva

BREŠČAK Iva
Foto: Arhiv Tatjane Malec

Foto galerija

Rojena:
13. junij 1905, Dobravlje
Umrla:
17. december 1991, Videm (Italija)
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Rodila se je v Dobravljah očetu Antonu in materi Frančiški Rešeta, v veliki kmečki družini je bilo kar štirinajst otrok. Po končani osnovni šoli v rojstnem kraju je nadaljevala šolanje na triletni trgovski šoli v Portogruaru (pri Benetkah), kjer je živela pri sestri Tei. Leta 1928 so se preselili v Milan, kamor je kasneje prišlo še več njenih bratov in sester. Najprej je delala kot uradnica v uvoznem podjetju, kasneje pa je delala pri bratu Robertu, ki je bil zobozdravnik.
Leta 1923 zasledimo njene prve literarne prispevke v Novi reviji, v Ženskem svetu pa članke o gospodinjstvu, portrete sodobnikov (predvsem sodobnic) in podobno. Nekaj proznih tekstov je poslala tudi Finžgarju za objavo v Mladiki. Njeno nadarjenost so opazili tudi drugi priznani pisci (France Bevk, Vladimir Bartol ) in uredniki.
Konec tridesetih let je Goriška Mohorjeva pripravila za tisk njeno zbirko novel Ogenj. Vendar, ker knjiga od takratnih oblasti ni dobila dovoljenja za izid, je ostala v tiskarskih polah. Knjiga je izšla leta 1993, dodan pa je bil še izbor novel, ki so bile priobčene v Ženskem svetu in Naših Razgledih v dobi med prvo in drugo svetovno vojno.
Večje število njenih rokopisov je bilo uničenih leta 1944, ko je bil ob bombnem napadu porušen dom Breščakovih v Milanu.
Poleg izvirnega leposlovja je objavljala tudi prispevke s področja umetnosti, sodelovala s tržaškimi Razgledi, nekaj člankov je objavila tudi v italijanskih revijah.
Tudi njene sestre in bratje so bili priznani ustvarjalci: sestri Tea Breščak (slikarka in pesnica) in Tonca (Antonija) Breščak ( pesnica) in brat Stanko Breščak (publicist in pesnik).

Bibliografija je objavljena v zapisu v Primorskem slovenskem biografskem leksikonu pod geslom Breščak Iva.
Izbor novel, ki je izšel v knjižni izdaji:
Breščak, Iva: Ogenj. Gorica, 1993

Literatura:
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 3. Gorica, 1976, str. 135.
S.A. uvod v : Breščak, Iva: Ogenj. Gorica, 1993, str. 7-8

Pripovednica in publicistka Iva Breščak. v: Koledar 1993. Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1993, str. 161

Avtor/-ica gesla: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Datum prvega vnosa: 10. 3. 2013 | Zadnja sprememba: 25. 1. 2021
Zdenka Žigon. BREŠČAK, Iva. (1905-1991). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 26. 10. 2021) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/brescak-iva/
Prijavi napako