Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BREGANT, Mihael

BREGANT Mihael
BREGANT Mihael - Foto: Borut Krajnc

Foto galerija

Rojen:
21. september 1960, Jesenice, Slovenija
Umrl:
31. julij 2007, Jesenice, Slovenija
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Mihael Bregant ali po domače Tratovčov Miha se je rodil na Jesenicah, odraščal pa je na Zatrati (Poljšica pri Zgornjih Gorjah). Gimnazijo na Jesenicah je končal leta 1979. Oktobra istega leta se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Študij slovenskega jezika s književnostjo ter primerjalne književnosti in literarne teorije je končal leta 1987.
Od mladih nog je gojil smisel in občutek za lepo slovensko besedo, zapisan je bil knjigam in umetnosti, kot mlad fant je tudi nastopal v gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah.
Svoj posebni odnos do slovenske besede in domačih krajev je pokazal že v diplomskem delu z naslovom Samozaložništvo in cikličnost kot osrednji determinanti Cundričeve lirike. Z njim je slovenskemu prostoru predstavil pomembnega, a takrat še nekoliko spregledanega pesnika in sovaščana Valentina Cundriča. Za nalogo je prejel fakultetno Prešernovo nagrado, delo pa je pozneje izšlo tudi v knjižni obliki.
Na začetku svoje poklicne poti je kot srednješolski profesor poučeval slovenski jezik in književnost v Ljubljani, nato pa se je zaposlil na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je sodeloval pri nastajanju Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik in v njegovem okviru vzpostavil Izpitni center. Zanj je nekaj let pripravljal izpitno gradivo oz. zbirke testov.
Na Filozofski fakulteti je bil tudi pobudnik in organizator Poletne šole slovenskega jezika, ki jo je vodil do svoje upokojitve. To delo je odmevalo dobesedno po celem svetu, saj v Poletno šolo vse do danes prihajajo od vsepovsod naslednje generacije slovenskih izseljencev.
Vse življenje, od študentskih časov do prezgodnje smrti, je še naprej spremljal slovensko književnost s kritičnimi članki in zapisi. Kot novinar in kritik je za Tribuno, Novo revijo, Dnevnik, Delo in predvsem Mladino pisal kritike literarnovednih, leposlovnih in drugih knjig, objavljal intervjuje in literarne portrete. Seznam teh prispevkov v Cobissu šteje nad 200 enot.
Kljub težki bolezni, ki ga je spremljala od mladosti, je ohranjal iskrivost duha in igriv, duhovit odnos do ljudi in sveta. Umrl je v zgodnji starosti 47 let zaradi neozdravljive bolezni (multipla skleroza) na Jesenicah.

Kot je po njegovi smrti v Društvu slovenskih pisateljev izjavil Boris A. Novak: “Mihael Bregant je bil markantna in fascinantna postava, prodorni literarni teoretik in kritik, intelektualec z vizijo, ki je dvignil Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik na raven ene izmed najpomembnejših slovenskih izobraževalnih in kulturnih ustanov.”

Zapis je pripravila Joanna Sławińska.

Sonetni prelom: samozaložništvo in cikličnost kot osrednji determinanti Cundričeve lirike. Ljubljana: Kranj: [samozal.] F. Zagoričnik, 1994.

Mihael Bregant. Wikipedija. Prosta enciklopedija. (Citirano 8. 3. 2021). Pridobljeno na internetu na naslovu: https://sl.wikipedia.org/wiki/Mihael_Bregant.

Avtor/-ica gesla: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Datum prvega vnosa: 11. 3. 2021 | Zadnja sprememba: 4. 6. 2021
Nina Jamar. BREGANT, Mihael. (1960-2007). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/bregant-mihael/
Prijavi napako