Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BRČIN, Branko

BRČIN Branko
Foto: Osebni Arhiv Branka Brčina

Foto galerija

Rojen:
13. julij 1971, Koper
Poklici in dejavnosti:
Leksikon:

Jadrati je začel leta 1980 v domačem jadralnem klubu Jadro Koper, v razredu optimist. Ne ve, kdo ga je prav navdušil, vendar morje je bilo na dosegu očesa in nekako lažje in bolj naravno je bilo, da se je ukvarjal s športom, ki je bil bližje njegovemu domu. Do okoli 14. leta je tekmoval v optimistu, nato je nadaljeval na evropi, kjer je bil sredozemski prvak in 6. na EP. Med leti 1995 in 1997 je jadral v razredu 470, kjer je dosegel zmago na državnem prvenstvu in kar dobre rezultate tudi v svetovnem merilu.

V Sloveniji premoremo številne skiperje, toda imamo le enega taktika, ki si s tem dejansko služi kruh, pretežno v Italiji. Branko Brčin pravi, da tam ni milosti, saj preživijo le najboljši. Njemu to očitno odlično uspeva. Profesionalno jadra kot taktik, krmar, in trimer glavnega jadra. Svoje izkušnje deli ob pripravi in nastavitvah jadrnice, izbiri jader in optimizacije jadranja na tekmovanjih. Na regatah velja za trdega in nepopustljivega nasprotnika. Dosežki v jadranju izgledajo kakor brez konca: državni prvak, svetovna prvenstva, match race, sredozemska prvenstva in druge regate, spisek je tako zajeten, da bi mu lahko pripisali vzdevek »univerzalen jadralec«. Njegov seznam dosežkov na mednarodnih regatah na večjih jadrnicah je res zavidljiv.

Zaradi obveznosti v tujini je njegov program precej natrpan. Na leto ima 180 do 200 jadralskih dni in ne ostane mu dovolj časa, da bi se lahko zavezal še kakšnemu projektu doma. Samo s kontinuiteto pridejo rezultati. Še vedno ima v mislih nekaj zmag. V melgesu 24 je zmagal na evropskem prvenstvu, v vseh posamičnih regatah, na evropskem pokalu, italijanskem državnem prvenstvu, francoskem državnem prvenstvo, na Miami Acuri. V melgesu 20 je zmagal v vsem, kar se zmagati da. Z X-35 je osvojil, kar se osvojiti da, od svetovnega prvenstva, španskega kraljevega pokala (Copa del Rey) do italijanskih posamičnih regat itd. Leta 2013 je v Neaplju postal svetovni prvak v razredu X-41.

Jesih, J.: 20V. Branko Brčin, v: Playboy (URL naslov): www.playboy.si/branje/intervju/slovenija-na-volvo-ocean-raceu/(9.5.2013).

Višnjevec, J:: Branko Brčin. Jadralec na svetovnih morjih, v: Val Navtika (URL naslov): www.val-navtika.net/val-154/intervjuji/branko_brcin/.

Avtor/-ica gesla: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 13. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 31. 7. 2020
Peter Štoka. BRČIN, Branko. (1971-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 7. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/brcin-branko/
Prijavi napako