Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BRATI, Giovanni Paolo

BRATI Giovanni Paolo
Foto: Palača Brati (Arhiv knjižnice)

Foto galerija

Rojen:
januar 1540, Koper/Capodistria
Umrl:
januar 1565, Koper/Capodistria
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Leksikon:

Izhaja izstare in ugledne koprske rodbine plemičev Bratijev. Leta 1565 je kot župan (sindico) dal urediti osrednji mestni trg v Kopru, današnji Titov trg. Stari hiši, v bližini stolnice, je grozila nevarnost, da se bo zrušila. Zaprosil ješkofa Stello, naj stavbo poruši, z zagotovilom, da bodo na ruševinah zrasle veliko trdnejše stavbe in da bo z odstranitvijo podrtije mesto pridobilo na sijaju, škofija pa bo imela od tega zagotovljene koristi. Predlog je bil dober, kajti ko je bila podrtija odstranjena s privolitvijo papeža Pija IV., ki jo je škofu Stelli posredoval kardinal Attems, se s prijaznim razgledom na hribe in griče, ki jih je dotlej zakrivala vmesna stavba, ni požlahtnil le Veliki trg, imenovan tudi Stolni, temveč je bil z dograditvijo novih poslopij občutno povečan tudi škofijski dvorec.

Ena izmed novogradenj je pripadla podjetnemu županu. Levo, ob Pretorski palači, se nahaja palača Brati, katere vhod je na osrednjem trgu, sama zgradba pa je ukleščena med Pretorsko palačo in škofijskim dvorcem. Pročelje palače, ki gleda na Čevljarsko ulico, je opremljeno z družinskim grbom iz 16. stoletja. Škof Naldini izčrpno opiše okoliščine gradnje omenjene palače leta 1565.

Naldini, P. Corografia ecclesiastica o’sia descrittione della città e della diocesi di Giustinopoli detto volgarmente Capo d’Istria. In Venezia: Appresso GierolamoAlbrizzi, 1700, str. 60–61.

Avtor/-ica gesla: Peter Štoka, Knjižnica Koper
Datum prvega vnosa: 16. 4. 2019 | Zadnja sprememba: 9. 7. 2020
Peter Štoka. BRATI, Giovanni Paolo. (1540-1565). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 29. 9. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/brati-giovanni-paolo/
Prijavi napako