Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BORIN, Andreja

Andreja Borin, portret
Andreja Borin - Foto: Branimir Ritonja (Vir: arhiv Mariborske knjižnice)

Foto galerija

Rojena:
29. marec 1969, Maribor
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Andreja Borin se je po končani Srednji naravoslovni šoli Miloša Zidanška (danes Druga gimnazija Maribor) posvetila študiju francoskega jezika in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani.
Prve pesmi je napisala že v otroštvu, od najstniških let dalje pa se je veliko posvečala likovnemu ustvarjanju. V ilustriranju je skozi leta ohranila enostaven slog. Uporablja tehniko kolaža, kar ji omogoča, da oblike spreminja, dokler ne najde kombinacije, ki ji ustreza.
Leta 2002 in 2003 je sodelovala na mednarodnem natečaju ilustracije v Chioggia (Italija) in obakrat prejela priznanje posebna omemba (special mention). Sodelovala je tudi na Bienalu slovenske ilustracije. Z ilustracijami je opremila dve lastni pesniški zbirki. Prvenec je izdala leta 2009 in nosi naslov V mesto mravlja se odpravlja. Gre za zbirko šestnajstih pesmi, ki se nanašajo predvsem na živalsko tematiko, otroško fantazijo in na teme iz vsakdanjega življenja. Druga zbirka nosi naslov Majhen svet in je med ljubitelji otroških pesmi zaokrožila leta 2011.
Tako pesmi kot ilustracije objavlja v revijah. Najdemo jih v Cicibanu, Cicidoju in mladinski reviji Galeb. Njene pesmi so vključene tudi v četrto, dopolnjeno pesniško antologijo Sončnica na rami.
Zaposlena je v Umetnostni galeriji Maribor. Opravlja naloge višje kustosinje na muzejskem oddelku. Ukvarja se z dokumentiranjem umetnin in drugimi obveznostmi v zvezi z zbirko Umetnostne galerije Maribor, pripravo razstav ter kuratorskim delom. Pomembnejši razstavni projekti, ki jih je izpeljala kot kustodinja, so številne razstave iz zbirke, pregledna razstava Ide Brišnik Remec in Marjana Remca Tako blizu, tako daleč (2013), pregledna razstava fotografa Ivana Dvoršaka (2015) in razstava VIS-À-VIS (2017), ki je nastala v sodelovanju s centrom za sodobno umetnost iz Metza (Francija) 49 Nord 6 Est FRAC Lorraine (Fond régional d´Art Contemporain). Leta 2012 je v okviru EPK – Maribor 2012 pripravila razstavo Oskar Kokoschka, zgodnja grafična dela in njegov vpliv na Elso Oeltjen Kasimir in Jana Oeltjena v sodelovanju Avstrijskega kulturnega Foruma, Univerze za uporabne umetnosti Dunaj (Universität für angewandte Kunst Wien), Zavoda EPK Maribor 2012 in Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož. Ob razstavah občasno povezuje pogovore in vodi strokovna vodstva.
Z družino živi v Mariboru in s svojimi pesmimi ter ilustracijami navdušuje predvsem otroke, s preostalim delom pa bolj zrelo občinstvo.

Pomembnejša dela

Majhen svet, 2011
V mesto mravlja se odpravlja, 2009

Avtor/-ica gesla: Daša Zobec, Mariborska knjižnica
Datum prvega vnosa: 11. 4. 2018 | Zadnja sprememba: 6. 5. 2020
Daša Zobec. BORIN, Andreja. (1969-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 21. 3. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/borin-andreja/
Prijavi napako