Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BOLDIN, Aleksandra

BOLDIN Aleksandra
Aleksandra Boldin - Vir: Arhiv Splošne knjižnice Slovenske Konjice

Foto galerija

Rojena:
7. oktober 1972, Celje
Kraji delovanja:
Leksikon:

Diplomirala je leta 1997 na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, smer sociologija in zgodovina. Na Osnovni šoli Loče je opravljala pripravništvo in se 1. septembra 1998 zaposlila na Osnovni šoli Ob Dravinji v Slovenskih Konjicah. Želela si je pridobiti tudi izkušnje poučevanja v srednjem izobraževanju – tako je s 1. septembrom 2003 začela poučevati sociologijo in zgodovino na Gimnaziji Slovenske Konjice, kjer je tudi redno zaposlena. V obdobju svojega poučevanja je z dodatnim strokovnim delom pridobila naziv svetnice. 2014 je na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru opravila znanstveni magisterij na temo Vloga starih staršev v modificirani razširjeni družini.

Radovednost jo je ob študiju gnala tudi v raziskovalno delo – med drugim je v obsežni raziskovalni nalogi predelala zgodovino Slovenskih Konjic in okolice od začetkov do novega veka, za kar je prejela občinsko nagrado ob slovenskem kulturnem prazniku (8. 2. 1996).

Poleg vzgojno-izobraževalnega dela je dejavna tudi na drugih področjih. Že več let je mentorica mladim raziskovalcem sociologije in zgodovine in skupaj z učenci oz. dijaki je na državnih tekmovanjih in natečajih uspela pridobiti vrsto zlatih priznanj.

Občasno objavlja članke s področja zgodovine v strokovnem in lokalnem časopisju ter je avtorica nekaterih monografij s področja lokalne zgodovine in sociologije.
Leta 2005 je od Občine Slovenske Konjice prejela priznanje župana Občine Slovenske Konjice in kelih mesta Slovenske Konjice.
Sodelovala je tudi z Območno organizacijo Zveze prijateljev mladine, kjer je predvsem v poletnih mesecih pripravljala mladinske delavnice.
S Filozofsko fakulteto v Mariboru sodeluje kot mentorica študentom sociologije in zgodovine v okviru pedagoške prakse.
Leta 2003 je kot predavateljica in izvajalka socioloških delavnic sodelovala v mednarodnem projektu Get Work, ki je potekal v okviru Evropske skupnosti in bil podprt s strani Evropske unije, Ministrstva za šolstvo, znanost in šport Rep. Slovenije in Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Rep. Slovenije.
V letu 2012 je bila s filozofom dr. Janom Ciglenečkim soorganizatorica mednarodnega simpozija o življenju in delu baronice Adelme von Vay. 2-dnevni mednarodni simpozij je potekal 3. in 4. decembra 2012 v NUK Ljubljana in Žički kartuziji pri Slovenskih Konjicah.

Izbrana bibliografija:

Graščina Trebnik – bivalna kultura knezov Windischgrätz. V: Zbornik Konjice z okolico, 2000. Slovenske Konjice: Zgodovinsko društvo Konjice, 2000, str. 43–66.
Kulturno-zgodovinske zanimivosti Slovenskih Konjic. V: Temeljne prelomnice preteklih tisočletij. Ljubljana: Zveza zgodovinskih društev Slovenije, 2001, str. 265–274.
Konjice: z legendo skozi zgodovino do sodobnosti. Slovenske Konjice: Občina: Zgodovinsko društvo Konjice, 2004.
Med konjiškimi Sokoli in Orli le besedni boji. V: Konjiško: 1146–2006: zbornik ob 860-letnici Slovenskih Konjic. Slovenske Konjice: Občina, 2006, str. 74–84.
Vodnik po poteh naravne in kulturne dediščine od Pohorja do Bohorja. Šentjur: Razvojna agencija Kozjansko, 2007. (urednica)
Dr. Mihael Napotnik, lavantinski škof. Slovenske Konjice: Občina: Nadžupnija, 2009.
Dr. Avguštin Stegenšek in Konjiška dekanija. Slovenj Gradec: Cerdonis, 2010.
Premogovništvo na Konjiškem. V: Rudniki, premogovniki in kamnolomi v Dravinjski dolini. Zreče: Občina, 2011, str. 92–99.
Adelma von Vay: skrivnostna baronica iz Konjic. Slovenske Konjice: Občina, 2012. (v soavtorstvu z J. Ciglenečkim)

Informacije posredovala: Aleksandra Boldin, 2014.

Avtor/-ica gesla: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Datum prvega vnosa: 7. 3. 2019 | Zadnja sprememba: 8. 1. 2024
Ana Miličevič. BOLDIN, Aleksandra. (1972-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/boldin-aleksandra/
Prijavi napako