Napredno iskanje
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BLAGNE, Helena

BLAGNE Helena
Foto: osebni arhiv

Foto galerija

Rojena:
8. maj 1963, Jesenice
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Prvič je javno nastopila kot dvanajstletni deklič na amaterskem tekmovanju Prvi glas Gorenjske. Uspeh, ki ga je dosegla s pesmijo Santa Lucia je botroval odločitvi, da postane profesionalna pevka.

Leta 1986 je stopila na pot slave in uspehov. Na makedonskem Makfestu je osvojila s pesmijo “Ko te ni” prvo nagrado občinstva in prvo nagrado strokovne žirije, leto kasneje na Splitskem festivalu z “Morje, ljubezen moja” pa prvo nagrado občinstva. Postala je redna gostja in zmagovalka največjih festivalov na prostoru bivše države Jugoslavije. Širšo mednarodno pozornost je prvič pritegnila v letih 1987–88, ko je nastopila na mediteranskem festivalu v Turčiji in na turnejah po Kanadi, ZDA in Avstraliji. Leta 1989 je znova zmagala na slovenskem festivalu Melodije morja in sonca. Pesem “Vrniva se na najino obalo” je zapela v duetu s takrat vodilnim pevcem zabavne in operne glasbe Nacetom Junkarjem. Tri leta pozneje je še potrdila posebno vez s slovensko publiko, ko je na Melodijah morja in sonca s pesmijo “Moj mornarček” osvojila prvo nagrado občinstva. Po osamosvojitvi Slovenije se je Helena obrnila k evropskemu občinstvu.  Zaradi priznanj na mednarodnih festivalih in uspešne glasbene poti so jo leta 2002 v Atenah izbrali za podpredsednico mednarodne žirije za zabavno in klasično glasbo v M. C. N. M. (Mediterranean Collaboration of New Musicions) in v I. I. W. M. C. (International Institute of Woman Musical Creativity). Tedaj je bila Helena na vrhuncu svoje kariere. Njeni koncerti so bili razprodani v nekaj dneh, njene plošče so dosegale zlate, platinaste in diamantne naklade. Kljub temu ni počivala na lovorikah. Po 12-letnem intenzivnem študiju opernega petja pri najbolj priznani slovenski operni pevki in pedagoginji Ksenji Vidali Žebre je začela ustvarjati album najlepših svetovnih opernih arij. Ustvarjalni proces še traja, saj je zahteven, prežet z občutji in ljubeznijo – do glasbe, do publike, ki jo neizmerno ceni. Jeseni 2006 je svoje umetniško delovanje razširila še na gledališče, saj ji je eden najuspešnejših slovenskih režiserjev, Vito Taufer, zaupal vlogo Agave v spektakelski uprizoritvi Evripidove drame “Bakhantke”. Njen največji koncertni podvig je bila marca 2011 razprodana dvorana Stožice. Tako se je Helena zapisala v zgodovino kot prva slovenska glasbena izvajalka, ki ji je uspel ta veliki dosežek. Kot prva slovenska glasbenica in pevka je zapela s slovitim svetovno priznanim zborom Dunajskih dečkov.

Helena Blagne je glasbenica in umetnica, ki navdušuje s svojim izjemnim glasom, profesionalnim pristopom in zvezdniško karizmo številno občinstvo doma in po svetu. Njeno umetniško vodilo je bilo in ostaja kakovost najvišjega razreda. Da kakovost ceni in prepozna tudi njeno občinstvo, najbolje potrjuje podatek, da je po prodaji nosilcev zvoka najbolj uspešna slovenska pevka vseh časov, saj je doma in po svetu do sedaj prodala več kot dva milijona glasbenih plošč.

Vir: zapis Helene Blagne Zaman, april 2011

Dela – diskografija:
10 izbranih ZLATA KOLEKCIJA, 2011
Reci mi, 2008
Helena Blagne s simfoničnim orkestrom, 2006
Helenin dnevnik, 2005
HEL 1, 2004
Za vedno ženska (CD+MC), 2002
Nihče ne ljubi kot Slovenec (CD+MC), 2001
Srebrna reka (CD+MC), 2000
Duša in srce (CD+MC), 1999
Moj dom (CD+MC), 1993
Helena za vas (CD+MC), 1998
Primadona (CD+MC), 1997
Helena (CD+MC), 1996
Helena in Nace (CD+MC), 1996
Nedotaknjena (CD+MC), 1995
Helena Blagne – Najlepše pesmi (CD+MC), 1994
Nocoj (MC) ZKP, 1993
Prijatelja za vedno (CD+MC), 1993
Adijo, piši mi (MC), 1990
Vrniva se na najino obalo (MC), 1990
Voljela sam, voljela (LP), 1989

Leta 1999 je na festivalu Eurofest s pesmijo “Io sono sola” osvojila prvo nagrado občinstva, prvo nagrado strokovne žirije, nagrado za najboljšo izvedbo in najprestižnejšo nagrado grand prix.

Osebnosti od A do L, Ljubljana 2008, str. 76
Prenovljena in osvežena diva se je vrnila, Slovenski tednik 2008, št. 10 (15. mar.), str. 12
D. Žnidaršič: Sydney : [obiski iz Slovenije – Helena Blagne Zaman, Toni Gašperič, dr. Mateja Matjašič-Friš, dr. Darko Friš, dr. Drago Ocvirk], Misli : informativni mesečnik za versko in kulturno življenje Slovencev v Avstraliji 2008, št. 5, str. 12-13, 39-40
Helena Blagne : glasbenica in pevka, Gledališki list 2006/2007, št. 2, str. 36
J. Ambrožič: Če ne bi bila pevka, bi sanjala o tem : Helena Blagne Zaman, Dolenjski list 2004, št. 11 (nov.), str. 8
D. Muck: Ženska na kavču : Desini portreti : Helena Blagne, Jana 2003, št. 5 (4. feb.), str. 36-37
A. Sivka: Za vedno ženska – Helena Blagne Zaman, Stop 2002, št. 44 (31. okt.), str. 7-9
R. Vlašič: “Dolenjci so čudovita publika” : Helena Blagne, Dolenjski list 2002, št. 49 (5. dec.), str. 23
I. Kavčič: Med serenadami in družino, a za ljudi : Helena Blagne, pevka zabavne glasbe, Gorenjski glas 2000, št. 18 (3. mar.), str. 25-26
V. Sivec: Moje življenje : Helena Blagne Zaman, Jana 2000, št. 48 (28. nov.), str. 8-10
A. Kurtović: Primadona spet z nami : Helena Blagne Zaman je s sodelavci spet v studiu – kakšna bo vrnitev?, Stop 1999, št. 16 (22. apr.), str. 7.
A. Matjaž: Najprej mamica in žena, šele potem pevka : Helena Blagne Zaman pred kratkim navdušila Makedonce, Večer 1999, št. 280 (2. dec.), str. 30
A. Peršin: Slovenski miti in legende : Helena Blagne, Delo 1999, št. 299 (24. dec.), str. 11
V. Milek: Helena : zadnja skušnjava Helene Blagne-Zaman, Stop 1998, št. 16 (16. apr.), str. 10-11
Ž. Kapetanović: Nekoč nedotaknjena, danes zaljubljena / Helena Blagne, Jana 1996, št. 8 (20.II.), str. 26-27.
R. Ažman: Na pragu večne ljubezni : to soboto se bosta poročila Helena Blagne in Mitja Zaman, Jana 1996, št. 19 (7.V.), str. 16-17
U. Špehar: V soboto je prvič rekla (privolim), da— : gospodična Helena Blagne je v soboto gospa postala—, Gorenjski glas 1996, št. 38 (14.V.), str. 9
Ž. Kapetanović: Ljubezen pod zvezdniškim nebom : klepet o…s Heleno Blagne in Janom Plestenjakom, Jana 1995, št. 11 (14.III.), str. 18-19.
T. Pirih: Boginja popa / Helena Blagne, Antena 1995, št. 17 (26.IV.), str. 4-6
M. Hrastar: Hvala, ker verjamete : Helena Blagne, pevka, Delo 1994, št. 128 (4.VI.), str. 31
P. Kališnik: Helena Blagne, Stop 1994, št. 35 (2.-8.IX.), str. 10-11.
B. Pogačnik: Helena Blagne : v ogledalu pisave, Jana 1993, št.42, str. 13
B. Grujičič: Vaša – dokler jo boste hoteli : intervju s Heleno Blagne, Jana 1993, str. 21 in 46.

Avtor/-ica gesla: Miran Lola Božič, Mestna knjižnica Kranj
Datum prvega vnosa: 3. 5. 2011 | Zadnja sprememba: 2. 9. 2020
Prijavi napako