Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BIANCHI, Anton

Rojen:
24. januar 1858, Ajdovščina
Umrl:
5. marec 1933, Ajdovščina
Poklici in dejavnosti:
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Anton Bianchi je bil v goriški realki učenec Frana Erjavca. Ta ga je navdušil za naravoslovje, tako da se je po maturi vpisal na dunajsko tehniko, a zaradi domačih finančnih težav (bil je edini sin trgovca in posestnika) študija ni dokončal. Leta 1886 se je poročil z Jochanno Jochmann, hčerko lastnika velikega valjčnega mlina v Ajdovščini. V zakonu so se rodili štirje otroci: Bruno, Walter, Bianca in Mercedes. Po smrti prve žene se je drugič poročil z Marijo Mohorčič, pokopan je na ajdovskem pokopališču, tako kot tudi najstarejši sin Bruno.

Anton Bianchi je prevzel Jochmannov mlin in vodil to podjetje, vendar je njegovo zanimanje še vedno veljalo naravoslovju. Ukvarjal se je z raziskovanjem kraških jam, zanimala ga je tako živa kot neživa narava, zbral je bogato geološko zbirko, ki vsebuje fosile, minerale in kamnine. Z zgledno urejeno zbirko je napolnil kar celo nadstropje domače hiše. Med obema vojnama je približno polovico zbirke daroval Prirodoslovnemu muzeju Slovenije. Kot entomolog pa je doživel znanstveno priznanje, saj je odkril dotlej dva nepoznana hrošča, ki so ju poimenovali po njem (Anemadus bianchii in Bathyscia bianchii). V domači hiši je imel tudi dragoceno zbirko hroščev, metuljev in drugih živali. Bil je tudi eden prvih lovcev na Goriškem.
Geološka zbirka Antona Bianchija, ki jo hrani Prirodoslovni muzej Slovenije, vsebuje 214 inventarnih enot fosilov, 211 inventarnih enot mineralov, 62 inventarnih enot kamnin in 10 inventarnih enot organskih snovi in premoga. Bianchijeva geološka zbirka je prva enotno urejena zbirka, ki hrani tako fosile kot minerale in kamnine, v njej najdemo tudi mineraloide, organske snovi in premoge, pa tudi znameniti Bianchijev »meteorit«, ki pa je, žal, le žlindra.

Križnar, Matija; Jeršek, Miha: Anton Bianchi in njegova zbirke fosilov, mineralov in kamnin. Scopolia 76/2012.
Walter Bianchi: 1897-1983 : slikarstvo in oblikovanje. Pilonova galerija, Ajdovščina, 2006
Plesničar, Pavel: Ajdovščina, pogled v njeno preteklost. Nova Gorica: Pokrajinski arhiv, 1997, str. 166

Avtor/-ica gesla: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Datum prvega vnosa: 8. 10. 2018 | Zadnja sprememba: 2. 7. 2020
Zdenka Žigon. BIANCHI, Anton. (1858-1933). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/bianchi-anton/
Prijavi napako