Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

BATJEL, France

FRANCE BATJEL - arhiv Vipavski glas

Foto galerija

Rojen:
27. marec 1875, Vipava
Umrl:
28. junij 1940, Ljubljana
Variante imen:
Franc; Fran
Poklici in dejavnosti:
Občina:
Leksikon:

Fance Batjel je veljal za enega najpodjetnejših slovenskih obrtnikov, bil je lastnik Tribune – podjetja za kolesa, motorje, otroške vozičke in pnevmatiko. Ob svoji šestdesetletnici (1935) je za svoje znance, odjemalce, poslovne partnerje in prijatelje izdal knjižico 60 letnica Franceta Batjela obrtnika, podjetnika in lastnika “Tribune” in v njej sam opisal svojo življenjsko pot in borbo za poslovni uspeh. V knjižici so na 20 straneh natisnjene tudi čestitke, ki jih je ugleden podjetnik prejel ob svojem jubileju.
Otroška leta je preživel v Vipavi, oče je bil mali posestnik in mizar. S 14 leti je odšel v Ljubljano, da se izuči pilarstva, vendar si je želel postati mehanik. Zato je odšel v Gradec in delal v tovarni koles Puch. Nekaj let je opravljal razna dela (tudi v Egiptu, pa spet v Gradcu), po očetovi smrti pa je odšel na Dunaj, kjer je dobil službo v tovarni koles ter šivalnih in pisalnih strojev. A že po štirih mesecih se je vrnil v Vipavo, kjer si je uredil delavnico in začel izdelovati lopate, pile, svedre, kuhinjsko posodo, žage in drugo. Zaradi težav v zakonu je odšel v Ameriko, kjer je delal najprej v tovarni, kjer so izdelovali železne hiše, potem pa še po drugih tovarnah, nakar se je razočaran vrnil domov. Delal je nekaj časa v Kamniku, nato v Trstu, dokler se ni končno ustalil v Gorici, kjer je odprl delavnico za kolesa. Ko je bil star 26 let se je po smrti prve žene drugič oženil. Odkupil je tudi poslopja pivovarne Gorup na Tržaški cesti v Gorici, kjer je uredil gostilno »Pri kolesarju« z vrtom in baliniščem. Bil je prvi goriški Slovenec, ki je imel avto, bil je odbornik kolesarskega društva Gorica, tudi sam je tekmoval, in osnoval svoje kolesarsko društvo Danica. Med prvo vojno so njegovo hišo zasegli avstrijski vojaki, vendar je sam ostal v mestu in bil v tem vojnem času tudi dopisnik za slovenske časopise. Po vojni so mu Italijani odvzeli koncesijo, zato se je preselil v Ljubljano. Tam je ustanovil podjetje »Tribuna«, prodajal je kolesa, motorje, otroške vozičke, pnevmatike. Redno je obiskoval sejme po Evropi, prinašal domov novosti in jih tudi sam izpopolnjeval. Svoje izdelke je razstavljal na ljubljanskih in zagrebških sejmih. Do leta 1935 je izučil 78 učencev in zaposloval okrog 70 delavcev. Udejstvoval se je tudi v društvenem in strokovnem življenju: bil je deset let načelnik Združenja kovinskih strok v Ljubljani, odbornik krajevnega odbora Združenih obrtniških organizacij v Ljubljani, odbornik Obrtniškega društva v Ljubljani, ustanovni član in prvi predsednik Športnega kluba Primorje, ustanovni član in predsednik kolesarskega in motociklističnega društva Sava, predsednik Zveze kolesarskih društev, »Soče« ter Motokluba Ljubljana. Leta 1926 je začel izdajati časopis (tednik) Naš šport : neodvisen tednik za vse športne panoge in športno kritiko.

Zaradi gospodarske krize je moral v tridesetih letih zmanjšati proizvodnjo. Konec tridesetih let pa so se pojavile še zdravstvene težave in po daljši bolezni je star 65 let 28. junija 1940 umrl. Pokopan je v Ljubljani.

Leta 1947 so tovarno in premoženje Batjelovih dedičev zaplenili. Zaplenjeni stroji so bili osnova za ustanovitev tovarne koles Rog. Vendar so nasledniki zbrali dovolj moči in poguma, da je podjetje »Tribuna« delovalo še naprej vse do leta 1993, ko je šlo v likvidacijo.

Na mestu nekdanje tovarne »Tribuna« na vogalu Karlovške ceste in Zvonarske ulice, nasproti predora pod gradom, je danes zgrajena nova poslovno stanovanjska soseska Tribuna.

 

Naš šport : neodvisen tednik za vse športne panoge in športno kritiko. Založništvo in izdelava: v Ljubljani : Franc Batjel, 1926
Batjel, Franc: 60 letnica Franceta Batjela obrtnika, podjetnika in lastnika “Tribune”. Ljubljana, 1935

Primorski slovenski biografski leksikon, 2. Snopič. Gorica, 1975, str. 47, geslo: Batjel France
“France Batjel.” Kronika slovenskih mest letnik 7 (1940) str. 36.
http://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:doc-H216JG27
Fran Batjel. Jutro: ponedeljska izdaja. Let. 11, št. 27 (1.7.1940), str. 5.
Stepišnik, Drago: Kolesarstvo na Slovenskem. Kolesarska zveza Slovenije, Ljubljana, 1979

Avtor/-ica gesla: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Datum prvega vnosa: 3. 1. 2014 | Zadnja sprememba: 6. 8. 2020
Zdenka Žigon. BATJEL, France. (1875-1940). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 3. 10. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/batjel-france-franc-fran/
Prijavi napako