Napredno iskanje
sl
sl en it hu
Pisava
100%
125%
150%
200%
Barve
Privzete barve
Visok kontrast
Obrnjene barve
Črno belo
Kazalec
Resetiraj

AVSEC, Danica

Danica Avsec - Arhiv Slovenija-transplanta

Foto galerija

Rojena:
29. maj 1956, Novo mesto, Slovenija
Kraji delovanja:
Občina:
Leksikon:

Odraščala je kot drugorojena na kmetiji na Bistrici pri Šentrupertu na Dolenjskem. Njena starša sta bila Stane in Avgusta Avsec. Osnovno šolo je obiskovala v Šentrupertu (1963–1971), gimnazijo pa v Novem mestu (1971–1975). Šolanje je nadaljevala na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Leta 1983 je opravila strokovni izpit, leta 1990 pa specialistični izpit iz anesteziologije in intenzivne terapije na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Med letoma 1994 in 1995 je opravila podiplomski študij pnevmologije na Medicinski fakulteti v Zagrebu.

Leta 1983 se je kot splošna zdravnica zaposlila v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru, leta 1985 pa v Splošni bolnišnici Maribor na Oddelku za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin. Po dopolnilnem izobraževanju v Nemčiji v univerzitetni bolnišnici v Düsseldorfu se je preusmerila v delo na Enoti za perioperativno medicino v okviru istega oddelka. Leta 1998 je prevzela funkcijo bolnišnične transplantacijske koordinatorice. Tesno je sodelovala s specialistko  anesteziologije in reanimacije dr. Jasno Vončina pri procesih ustanavljanja nacionalnega javnega zavoda Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant in se o donorski medicini izobraževala v tujini.

Leta 1998 je bila pri Ministrstvu za zdravje imenovana za bolnišnično transplantacijsko koordinatorko in postala pridružena članica Razširjenega strokovnega kolegija za transplantacijo pri Ministrstvu za zdravje. Leta 2000 je bila imenovana kot direktorica, ki je prevzela vodenje zavoda Slovenija-transplant v ustanavljanju, nato pa postala njegova direktorica (2001–2021).

Na osnovi domačih in tujih izkušenj je skupaj s sodelavci uredila sistem, prilagojen slovenskih potrebam, ki velja za primer dobre prakse v mednarodnem kontekstu. Bila je odgovorna za nadzor, razvoj, promocijo in podporo nacionalnim donorskim in transplantacijskim programom, koordinacijo donorskih in transplantacijskih dejavnosti na nacionalni in mednarodni ravni. Leta 2003 je pridobila certifikat evropskega transplantacijskega koordinatorja (pri UEMS), leta 2010 pa častni certifikat evropskega transplantacijskega koordinatorja. Sodelovala je tudi pri pripravi več evropskih direktiv (2004–2007).

Od leta 2017 je odgovorna zdravnica za program darovanja v Sloveniji. Aktivno sodeluje v številnih domačih in mednarodnih strokovnih združenjih, med drugim je članica Ekspertne skupine za organizacijo transplantacijske dejavnosti (CD-P-TO) v Svetu Evrope, delegatka na EU sestankih Kompetentnih avtoritet s področja presaditve organov, tkiv in celic (od 2007 naprej) ter višja članica vodstvenega odbora pri Združenju transplantacijskih koordinatorjev (BTC) v okviru ETCO (2011-2013). Kot vabljena strokovnjakinja in predavateljica sodeluje v JV evropski zdravstveni mreži (SEEHN) pri vzpostavljanju donorskih programov ter osveščanju javnosti v tej regiji.

Bila je ključna strokovnjakinja v projektu razvoja donorske dejavnosti  po evropskem vzoru v Turčiji (2013–2015). Redno se udeležuje in predava na strokovnih srečanjih in kongresih v Sloveniji in tujini. Je mentorica študentom. Spodbuja raziskovalno delo in interdisciplinarno sodelovanje. Je izjemna komunikatorka na področju ozaveščanja javnosti o pomenu darovanja organov. Piše strokovne in znanstvene članke. Njena bibliografija obsega prek 100 enot in je dostopna v bazi COBISS .

Zaradi vseh zaslug na področju donorske in transplantacijske dejavnosti je bila leta 2002 imenovana v naziv primarijka, v naziv svetnica pa leta 2008 in ponovno leta 2019.

Častni certifikat evropskega transplantacijskega koordinatorja, 2010
Finalistka izbora Onine ženske leta, 2017
Nominirana za Slovenko leta pri reviji Jana, 2018
Nominirana za Osebnost meseca na Valu 202, januar 2020

Avsec, D. (ur.),  Zupanič Slavec, Z. (ur). Razvoj transplantacijske medicine v Sloveniji: programi, smernice in perspektive. Ljubljana: Zavod RS za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant, Celjska Mohorjeva družba, 2016.
Avsec Letonja, D. (ur.), Vončina, J. Transplantacijska dejavnost: donorski program. Ljubljana: Zavod RS za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant, 2003.
Danica Avsec. (citirano 4. januarja 2023). Dostopno na naslovu: https://sl.wikipedia.org/wiki/Danica_Avsec
Danica Avsec: Brez darovanja organov ni zdravljenja s presaditvijo. (citirano 4. januarja 2023). Dostopno na naslovu: https://www.opazovalec.si/danica-avsec-brez-darovanja-organov-ni-zdravljenja-s-presaditvijo/
Zupanič Slavec, Z. Zgodovina zdravstva in medicine na Slovenskem: Kirurške stroke, ginekologija in porodništvo. Ljubljana: Slovenska matica, 2018, str. 407–420.

Avtor/-ica gesla: Patricija Tratar, Knjižnica Pavla Golie Trebnje
Datum prvega vnosa: 6. 1. 2023 | Zadnja sprememba: 6. 1. 2023
Patricija Tratar. AVSEC, Danica. (1956-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 13. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/avsec-danica/
Prijavi napako