Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ZUPAN, Jože

Foto Tadeja Zupan Arsov
Jože Zupan

Galleria fotografica

Nato:
5. April 1938, Bohinjska Bela
Variante dei nomi:
Josip
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Jože Zupan je po osnovni šoli na Bohinjski Beli, nižji gimnaziji v Bohinjski Bistrici in po gimnaziji na Jesenicah končal študij slovenščine in srbohrvaščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Nastopal je kot igralec in režiser. Leta 1961 se je zaposlil na Osnovni šoli Šentrupert, kjer je ostal vse do upokojitve leta 1992. Bil je profesor slovenščine, knjižničar, mentor in dolgoletni ravnatelj šole.

V času njegovega ravnateljevanja se je šola poimenovala po dr. Pavlu Lunačku, slovenskem ginekologu in porodničarju, rojenem v Šentrupertu. Leta 2000 je o njem pripravil in uredil zbornik ter pripomogel, da je bil posnet dokumentarni film o dr. Lunačku z naslovom Vdih življenja. Več kot petnajst let je vodil občinski aktiv slovenščine v šolah nekdanje občine Trebnje, kot predsednik Golieve bralne značke je pripomogel, da je spomin na akademika Pavla Golio še vedno živ (Golieva bralna značka, Goliev kotiček, poimenovanje trebanjske knjižnice po njem, Rastoča knjiga). Vse svoje življenje je velik promotor branja in knjig. Posebno poglavje v njegovem življenju zavzema gibanje Bralna značka. Od leta 1972 je član, bil je tudi predsednik Bralne značke. Kot vodja podružnice Bralnega društva Slovenije je organiziral več kot 50 kulturnih dogodkov in ob srečanjih pesnikov, pisateljev in ilustratorjev združeval kulturnike na Dolenjskem, v Beli krajini in delno še v Posavju.

Poleg samostojnih del in prispevkov v glasilih je uredil več knjig priznanih avtorjev, mnoge zbornike, bil je urednik šolskega glasila Preproste besede (30 let), občinske literarne revije za mlade ustvarjalce Srečanja in za odrasle Samorastniška beseda, glasila ŠentRUPERT in bil član uredniškega odbora glasila Doma starejših občanov Trebnje.

Kot velik ljubitelj likovne umetnosti je na Osnovni šoli Šentrupert ustvaril dve pomembni stalni razstavi oz. zbirki, Slovenske slikanice za otroke sveta, ki obsega preko 500 enot, in Izvirne ilustracije mladinskih del. V tej zbirki je 450 izvirnih ilustracij, 50 grafičnih listov in 60 ostalih slik, ki so delo več kot 60-ih avtorjev. V času po upokojitvi je postavil stalno razstavo Rastoča knjiga Temeniške in Mirnske doline v Trebnjem (2003); to je bila prva tovrstna razstava v slovenskem prostoru, njej pa so se v Šentrupertu pridružile še postavitve Rastoča knjiga Občine Šentrupert, Rastoča knjiga svetovne mladinske književnosti in še Rastoča knjiga OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert. Pomagal je tudi pri postavitvi Rastoče knjige v Velikem Gabru.

Pri njegovem vsestranskem kulturnem delovanju je aktivno sodelovala njegova žena, učiteljica Danica Zupan. Njuni hčerki sta glasbena pedagoginja Damjana Zupan ter urednica in voditeljica prireditev Tadeja Zupan.

Srečavanja, 1998
Dr. Pavel Lunaček : ob stoletnici rojstva, 2000 (urednik)
Znanje – z vrednotami življenja: šolsko leto 2000/2001, 2001
Ilustracija, bližnjica h knjigi, 2001
V objemu besed, 2008
Branje je potovanje : ob 50-letnici bralne značke, 2011 (urednik)
Galerija ilustracij in slikanic, 2014
V objemu življenja, 2018

Trubarjeva listina za kulturno in vzgojno delo
Nagrada slovenske sekcije IBBY
Schwentnerjeva nagrada, 2013
Golieva plaketa in srebrni znak JSKD

 

Zupan, J. Galerija ilustracij in slikanic na Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert: predstavitev razstav Slovenske slikanice za otroke sveta in Izvirne ilustracije mladinskih del: ob dvajsetletnici stalnih razstav. Šentrupert: Osnovna šola, 2014.
Zupan, J. Ljubezen okrog besede in knjige: pogovor z Jožetom Zupanom, ravnateljem OŠ dr. Pavla Lunačka v Šentrupertu. Rast: revija za literaturo, kulturo in družbena vprašanja, junij 1998, let. 9, št. 3, str. 277–289.
Zupan, J. Sanjski poklic: vseživljensko sožitje s knjigo: dobitnik letošnje Schwentnerjeve nagrade Jože Zupan o življenju s knjigo. Delo,  19. 11. 2013, let. 55, št. 267, str. 13.
Zupan, J. V objemu besed. Ljubljana: Karantanija, 2008.
Zupan, J. V objemu življenja. Ljubljana: Karantanija, 2018.
Zupan, D., Zupan, J. Načrtov nikoli ne zmanjka. Otrok in družina: revija za družinsko in družbeno vzgojo, 1996, letn. 45, št. 6, str. 52–53.
Žerdin, T. Danica in Jože Zupan: učiteljska zanesenjaka in še marsikaj: kako so se likali. Šolski razgledi: pedagoški strokovno-informativni časnik,  25. 2. 2013, let. 64, št. 2, str. 9.

Autore/autrice della voce: Karel Bačer, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
Data del primo inserimento: 15. 12. 2019 | Ultima modifica: 7. 3. 2022
Karel Bačer. ZUPAN, Jože. (1938-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 16. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/zupan-joze/
Segnala un errore