Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ZUPAN, Dani

Vir: trzic.net

Galleria fotografica

Nato:
17. July 1944, Kovor pri Tržiču
Morto:
20. August 2014, Tržič
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Dani Zupan, kot smo ga klicali vse življenje, se je rodil kot šesti otrok Franca, organista in matere Marije, zelo dobre sopranistke. Ker je bil Dani rojen že po očetovi smrti, mu je mati vsadila v srce vso lepoto petja, ki jo je nosil s seboj vse življenje. Že 16-leten se je vključil v zborovsko petje. Dani je imel še tri brate, ki so peli vsak svoj glas. Takoj po končani vojaščini so začeli z vajami, da bi lahko zapeli na vasi ali ob kakšnih priložnostih. Ker jim je petje dobro zazvenelo, so se odločili za resno delo, h kateremu so pritegnili tudi prijatelja Francija Križaja. Tako je nastal Kvintet bratov Zupan, katerega vodja je bil Dani skoraj vse življenje. Pel je zares iz srca in ob tem spoznaval lepe strani življenja. Na začetku svoje poti je kvintet sodeloval tudi s Folklorno skupino Karavanke in s triom Rudija Marondinija iz Kranja, s katerim so nastopali na ptujskih festivalih in izdali dve gramofonski plošči, eno veliko z naslovom Valovom Save in eno malo ploščo. Prav tako so sodelovali pri ustanovitvi Komornega zbora Peko, saj je na njegovem začetku v njem prepeval ves kvintet in s tem veliko pripomogel k potrditvi zbora, Dani pa je prepeval v zboru 15 let. Poleg kvinteta bratov in zbora Peko je Dani prepeval v več pevskih sestavih, tako v Tržiškem oktetu, pri cerkvenem zboru Tržič, občasno pri cerkvenem zboru v Kovorju ter deloval tudi kot solist.

S trdim delom in voljo je kvintet zrastel v resnično ubran pevski organizem, ki je zorel od nastopa do nastopa. Teh je bilo nešteto. Prepevali so na raznih proslavah, na številnih otvoritvah razstav, na srečanjih malih vokalnih skupin, na šuštarskih nedeljah, na revijah Tržič poje. Njihova pot nastopanja jih je vodila iz občine v okvire Slovenije, Jugoslavije, pa tudi v Avstrijo, Italijo, Nemčijo in tudi v Francijo jih je zanesla pot. V pobratenem mestu Ste Marie aux Mines v Franciji so prejeli zlato plaketo mesta. Ker je bila njihova prva turneja zelo uspešna, so se še dvakrat odzvali vabilu tega mesta. Prejeli so tudi bronasto in srebrno Kurnikovo plaketo, ter srebrno plaketo mesta Tržič.

Planinska pesem je bila zanje posebno poglavje. Imeli so širok repertoar planinskih pesmi in nastopali na vseh pomembnejših planinskih prireditvah – v Ljubljani pa tudi na vrhu Triglava, Kredarici in tudi drugih planinskih postojankah.

V letu 1983 so izdali veliko gramofonsko ploščo skupaj z zborom Peko. V letu 1985 so izdali  kaseto planinskih pesmi z naslovom Kjer visoke so planine, ki je skoraj v hipu pošla in so jo še dvakrat ponatisnili. Kaseto  božičnih pesmi, z naslovom Glejte,glejte kaj je to, so posneli  v letu 1990,

ki pa so jo tudi dvakrat ponatisnili. Koncem leta 1991 so izdali video kaseto Tekčeve jaslice, kjer prepeva tudi kvintet bratov Zupan. Za glasbeni arhiv Radia Ljubljana so vsako leto posneli uspešne narodne ali planinske pesmi. Posneli so tudi tri samostojne polurne TV oddaje in sicer v letu 1977 v okolici Kovorja in Tržiča, v letu 1978 so snemali na Vršiču, v Trenti in pri Peričniku, tretja pa je bila posneta v letu 1979.  Sodelovali so tudi 2x  v televizijski oddaji Sestanek v nebotičniku in v oddaji Iz vsakega jutra raste dan letih 1981 in 1982.

V letu 2007 so ob 40-letnici njihovega delovanja dobili posnetke od Radia Ljubljana,ki so jih snemali v letih 1978 do 1988 in izdali dve CD plošče z naslovom Na Gorenjskem smo doma in Kjer visoke so planine,kjer so posnetki iz kasete in še dodatni posnetki. V letu 2013 so izdali CD ploščo božičnih pesmi z naslovom Glejte,glejte kaj je to.

Vse delo in uspehi Kvinteta bratov Zupan so Daniju pomenili življenje. V zadnjem času je večkrat pomislil, da prihaja starost in si ni znal predstavljati življenja brez petja

Z brati in njihovimi družinami so veliko hodili v gore, kjer je spoznaval vse lepote narave in si zaželel, da bi te lepote lahko pogledal tudi doma. Pri označevanju novih planinskih poti se je srečal z Jankom Megličem, ki mu je dal prve smernice za fotografijo. Nato se je včlanil v Foto klub Tržič, kjer je pridobil veliko znanja, ki ga je pri svojem delu tudi s pridom uporabljal. Kmalu je začel sodelovati tudi na fotografskih razstavah, dobil tudi nagrado, priznanja in diplome. Ob iskanju lepih fotografskih motivov je močno užival in se veselil vseh lepot narave. Pri fotoaparatih je bil najbolj zvest Nikonu, uporabljal pa je tudi vrhunske aparate, kot so bili Mamiya (6×6) in Bronica (6×4.5). Te fotografije je najbolj cenil, ker so res prikazale vso lepoto narave. Kolikokrat zaradi petja, ki je bilo njegovo prvo opravilo, ni mogel, kljub čudovitemu vremenu, oditi v naravo in uživati v lepoti fotografije. Vedno se je tolažil s tem, da bo to bolje izkoristil v času, ko mu bo starost onemogočila petje. Vendar mu to ni bilo dano.

Bil je tudi velik ljubitelj jaslic. Že kot otrok je bil zelo navdušen in je velikokrat ogledoval Tekčeve jaslice. Ko je odrasel prišel v Tekčevo hišo, so mu jaslice padle tako rekoč v naročje.

Zaradi adaptacije hiše, jih nekaj časa ni mogel postavljati, vendar jih je kasneje s toliko večjo vnemo. Posebno je bil vesel, da mu je bilo omogočeno prizidati prostor, primeren za tako velike jaslice. S svakom, akademskim kiparjem Vinkom Ribnikarjem, ki je avtor nove postavitve jaslic v prizidku in tudi vseh dodatkov, s katerimi je nastala celotna božična zgodba. Dani je bil tega zelo vesel in je z velikim veseljem ljudem razkazoval jaslice in jim razlagal njihovo vsebino. Nikoli mu ni bilo škoda časa za to.

Iz otroštva se je zelo rad spominjal peš hoje na Brezje. To so tudi vsi Zupanovi bratje  uporabljali potem ko so imeli že svoje družine. Zato se je z brati dogovoril, da bodo to pot, ki je bila na nekaterih krajih zelo blatna uredili. K delu je pritegnil še nekaj Kovorjanov in člane Turističnega društva Brezje, na Gor., da so postavili ozek mostiček čez potok. To pot so v zadnjem času vključili kot del Rožnovenske poti.

– STARA ČUVAJNICA, Ansambel Rudija Marondinija, Kvintet bratov
Zupan, Tržič mala gramofonska plošča, izšla 1968 pri Jugotonu.
– VALOVOM SAVE, Ansambel Rudija Marondinija, Kvintet bratov Zupan, Tržič, velika gramofonska plošča, izšla 1969 pri RTV, Ljubljana.
– Velika gramofonska plošča Kvinteta bratov Zupan in zbora Peko, kjer nastopata tudi Dani in Miro Zupan, izšla ob 80-letnici tovarne Peko leta 1983 pri Helidonu.
– KJER VISOKE SO PLANINE, samostojna kaseta Kvinteta bratov Zupan izšla leta 1986 pri RTV Ljubljana.
– GLEJTE, GLEJTE KAJ JE TO, samostojna kaseta božičnih pesmi Kvinteta bratov Zupan izšla leta 1990 pri RTV Ljubljana.
– TEKČEVE JASLICE, video kaseta, kjer prepeva Kvintet bratov Zupan, Tržič izšla je leta 1991 pri Muzeju Tržič.
– NA GORENJSKEM SMO DOMA, CD PLOŠČA Kvinteta bratov ZUPAN, Tržič, izšla je leta 2007.
Istočasno je izšla CD plošča kasete KJER VISOKE SO PLANINE.
– CD plošča kasete GLEJTE, GLEJTE KAJ JE TO, je izšla l. 2013 v samozaložbi.

Prispevek je pripravil Marjan Zupan.

Stojan Saje: Obujanje starih napevov iz pozabe : tri desetletja delovanja Kvinteta bratov Zupan, Gorenjski glas, letnik49, št. 103 (31.XII.1996), str. 8

Autore/autrice della voce: Nejc Perko, Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič
Data del primo inserimento: 23. 9. 2016 | Ultima modifica: 1. 4. 2020
Nejc Perko. ZUPAN, Dani. (1944-2014). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 9. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/zupan-dani/
Segnala un errore