Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ŽUGMAN, Manja

ŽUGMAN Manja, portret
Foto: Vlado Pintarič (vir: arhiv M. Žugman)

Galleria fotografica

Nata:
8. June 1977, Maribor
Professioni e attività:
Comune:
Lessico:

Manja Žugman je obiskovala Osnovno šolo Borisa Kidriča (danes OŠ Franceta Prešerna). Že med osnovnošolskim izobraževanjem je bila naklonjena slovenskemu jeziku, uživala je v recitalih in udejstvovanju v dramskem krožku. Veselila jo je tudi glasba, zato je obiskovala glasbeno šolo, kjer je igrala kitaro, tako individualno kakor tudi v duetu. Maturirala je leta 1996 na Prvi gimnaziji Maribor, domačemu kraju pa je ostala zvesta tudi v času študija. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru je študirala slovenski jezik s književnostjo in študij zaključila z odlično ocenjenim diplomskim delom z naslovom Slogovna analiza nagrobnih napisov in njihovih variant v zahodnem delu Slovenskih goric. Izsledke svoje raziskave je objavila tudi v Slovstveni folkloristiki, glasilu sekcije za zbiranje in raziskovanje slovenske slovstvene folklore. Med študijskimi obveznostmi je občasno opravljala delo lektorja v mariborskem časniku Večer. Kot profesorica slovenščine je zaposlena na Osnovni šoli Ledina, v bolnišničnih šolskih oddelkih na Pediatrični kliniki v Ljubljani.
Pot jo je zapeljala tudi izven slovenskih meja. Od leta 2006 do 2010 je živela in ustvarjala v Sarajevu, kjer je med drugim sodelovala tudi pri delovanju Slovenskega kulturnega društva Cankar. Raziskovala je bosansko-hercegovsko državo, zato je izpod njenega peresa nastala zajetna monografija Potepanja po Bosni in Hercegovini. V prostem času se je tudi slikarsko izpopolnjevala, predvsem v tehniki olje na platnu. Od leta 2008 je članica kulturnega društva Mariborska literarna družba, od leta 2010 pa Lektorskega društva Slovenije. V šolskem letu 2012/2013 je živela v Varšavi na Poljskem. Iz tujine se je s svojimi novinarskimi prispevki, reportažami in zanimivostmi, oglašala v Večeru, Šolskih razgledih, na spletnih straneh Dela, RTV Slovenija, Pozitivke. Od leta 2006 do 2018 je soustvarjala strokovno-informativni časnik Šolski razgledi. Objavljala je različne prispevke, od priložnostnega dogajanja v svojem poklicnem okolju do obravnave strokovne problematike in reportaž s strokovnih ekskurzij. Vseskozi piše otroške uganke, poezijo za otroke in odrasle, haikuje, spremne besede ter recenzije in objavlja v slovenskih literarnih revijah.

Poezija za odrasle
Bližanja, 2020
Naj te ujame, 2018
Trialog (soavtor Smiljan Trobiš), 2014
Brstenja, 2013
Izsevanja/Žarenja, 2010
Naplavine duše, 2004

Poezija za otroke
Jaz + ti, 2020

Slikanice (uganke)
Besedoznanke, 2015
Razvozlanke, 2011
Premetanke brez zanke, 2009

Monografija
Potepanja po Bosni in Hercegovini, 2012

  • Žugman, M. Lasten prispevek za spletni biografski leksikon Štajerci.si (arhiviramo v Mariborski knjižnici).
Autore/autrice della voce: Manja Žugman, uredila A. Rogina, Mariborska knjižnica
Data del primo inserimento: 4. 10. 2018 | Ultima modifica: 4. 3. 2020
Manja Žugman in uredila A. Rogina. ŽUGMAN, Manja. (1977-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 9. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/zugman-manja/
Segnala un errore