Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ŽETKO, Barbara

ŽETKO Barbara
Foto: Arhiv knjižnice

Galleria fotografica

Nata:
2. March 1964, Trst (Italija) , Italija
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Barbara Žetko se je rodila v Trstu v slovenski družini. Oče Edmund (Edi) Žetko (letnik 1927) je bil dolgo let ravnatelj na državnih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu in okolici, še živeča mama Nada Gasperi (Gašperšič, v izvirni obliki, letnik 1926) pa je gospodinja. Najstarejši brat Aleš (letnik 1955) je študiral v Ljubljani, kjer še danes živi in dela kot arhitekt. Srednji brat Leo (letnik 1959) pa je prevzel vodstvo pekarne, ki jo je dolga leta vodil mamin oče Anton. Barbara se je šolala v Trstu, najprej na Osnovni šoli»Bazoviški junaki« (od leta 1970 do leta 1975), nato na srednji šoli »Fran Saleški Finžgar« (od leta 1975 do leta 1978). Nato se je vpisala na petletno realno gimnazijo »France Prešeren«, ki jo je zaključila leta 1983. Univerzitetni študij je nadaljevala v dveh italijanskih mestih: najprej v Vidmu,kjer se je vpisala na komaj ustanovljeno smer informatike, nato v Benetkah, kjer je diplomirala kot arhitektka (leta 1992). Takoj po dokončanem študiju se je poročila s kolegom arhitektom, Robertom Saražinom, in začela opravljati svoj poklic v raznih arhitekturnih birojih v Trstu. Po nekaj letih je začela redno sodelovati z možem in razširila družino. Leta 1996 se je rodila hči Ivana, dvajset mesecev kasneje pa se je rodil sin Adam (letnik 1998). Delala je tudi v Uradu za presoje vplivov na okoljev deželi Furlaniji- Julijski krajini. Leta 2011 se je ločila od moža in začela delati kot samostojna arhitektka. Leta 2013 je zapustila svoj dolgoletni poklic in se posvetila izključno svetovanju, širjenju in učenju metode samopomoči EFT. Istega leta se je tudi vpisala v novinarsko zbornico Furlanije- Julijske krajine, potem ko je že nekaj let sodelovala tako z italijanskim mesečnikom Konrad kot s tržaškim Primorskim dnevnikom. V njem je od leta 2011 do leta 2014 vodila dvotedensko rubriko trajnostne arhitekture Pod zeleno streho. Vrsto let je bila najprej v izvršnem odboru Športne šole Trst (sekcija društva Bor), nato pa v športnem društvu Shinkai karate club iz Zgonika (Trst). Vso šolsko pot svojih otrok je spremljala kot izvoljena predstavnica staršev v šolskih svetih osnovne, srednje in višje šole na Tržaškem. Barbara Žetko živi in dela v Trstu, redno vodi delavnice EFT in ponuja individualna svetovanja tako v Italiji kot v Sloveniji. V Ljubljani redno predava na vsakoletnem Vseslovenskem dnevu tapkanja. Njena ljubezen do sveta, narave in ljudi jo pogosto ponese na različne konce sveta. S svojim življenjskim sopotnikom, pisateljem Dušanom Jelinčičem, je obiskala že na desetine držav na vseh celinah in jih ovekovečila s potopisi, ki jih redno objavlja v Primorskem dnevniku (med temi naj omenimo vsaj potopise s Kube, iz Vietnama, Avstralije, Tibeta, Namibije, Japonske idr.), in z več kot petdeset tisoč fotografijami. Svoje slike je že razstavljala v raznih tržaških fotografskih in kulturnih krožkih in ob njih predavala o svojih potovanjih. S svojimi fotografijami je opremila tudi marsikatero knjigo.

Dela:

Pod zeleno streho. Trst: ZTT-EST, 2018.
Sedem mostov po prstih– s tapkanjem do sreče. Trst: ZTT-EST, 2015
Kako je EFT spremenil moje življenje in lahko tudi vaše. Ljubljana: Pasadena, 2013 (soavtorica)

Žetko, B. RE: Podatki o meni. (elektronska pošta). Sporočilo za: magickarizma@gmail.com, Patricijo Dodič. 18. 4. 2019. Osebno sporočilo.

Autore/autrice della voce: Patricija Dodič, Kosovelova knjižnica Sežana
Data del primo inserimento: 27. 9. 2019 | Ultima modifica: 7. 5. 2020
Patricija Dodič. ŽETKO, Barbara. (1964-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 9. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/zetko-barbara/
Segnala un errore