Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

VRABL, Jože

VRABL Jože
Foto: Jože Vrabl: 1913–1982: fotografska dediščina, katalog razstave, Ptuj, 2005, str. 6

Galleria fotografica

Nato:
27. March 1913, Zabovci
Morto:
10. May 1982, Ptuj
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Jože Vrabl, prvi poklicni novinar ptujskega časopisa Naše delo (danes Štajerski tednik), je obiskoval šestrazredno javno ljudsko šolo pri Sv. Marku pri Ptuju (Markovci). Leta 1925 se je vpisal v gimnazijo na Ptuju, ki pa je ni dokončal.

Leta 1933 se je zaposlil kot pisarniški delavec v odvetniški pisarni dr. Šalamuna, nato pri dr. Visenjaku. Zatem je dobil službo na sodišču na Ptuju, a je bil že po pol leta vpoklican k vojakom. Vojaški rok je služil kot četni pisar v srbskem Kraljevu (1934–1936). Po vojaščini se je za kratek čas vrnil na Ptuj, že leta 1938 pa je dobil zaposlitev v tovarni letal v Kraljevu. Med drugo svetovno vojno se je vrnil v domače Markovce, se zaposlil na ptujskem socialnem skrbstvu in priključil OF. Takoj po osvoboditvi je dobil delo kot tajnik ptujskega mestnega odbora, leta 1946 pa je stopil na samostojno pot in odprl pisarno, kjer je nudil strojepisne storitve. Leto zatem je zavzel delovno mesto tajnika v oskrbnem podjetju Navod na Ptuju, nato pa je postal tajnik okrajnih proizvodnih podjetij Ptuj.

Njegova novinarska pot se je pričela leta 1949, ko je postal odgovorni urednik ptujskega časopisa Naše delo. Ob uredniškem delu je opravljal še delo novinarja in fotoreporterja. Kot urednik je poskrbel za ureditev naročniških razmerij in dispečersko službo, časnik pa je v času njegovega urednikovanja dobil tudi bogatejšo fotografsko opremo. Urednik Našega dela je bil do konec leta 1955, kot njegov dopisnik pa je deloval vse življenje.

V šestdesetih je bil tudi urednik in ustvarjalec časopisov podjetij na ptujskem območju, med drugim glasila Aluminij, ki so ga izdajali v TGA Kidričevo (1963), in glasila Poročevalec Kmetijskega kombinata Ptuj.

Leta 1967 se je zaposlil kot novinar pri časopisu Vestnik v Murski Soboti, ki je imel nekaj skupnih strani s Tednikom iz Celja, poimenovanih Vestnik-Tednik. Na teh straneh so v obeh časopisih skupno poročali o dogajanju v sosednjih občinah. Vrabl je za omenjene strani vse do upokojitve pisal prispevke s področja Ormoža in Ptuja do Slovenske Bistrice.
Vsa leta svojega delovanja je bil tudi zunanji sodelavec drugih časopisov. Sodeloval je z Delom in Večerom, prav tako je od leta 1956 opravljal delo poročevalca s ptujsko-ormoškega konca za Radio Ljubljana.

S fotografijo se je resneje ukvarjal že kot fotoreporter Našega dela, ko pa se je včlanil v ptujski Foto in kinoamaterski klub, se je posvetil tudi umetniški fotografiji. Na svojih fotografijah je dokumentiral dogodke, ljudi, okolico, družino idr. Med drugim je za Turistično društvo (TD) Ptuj izdelal številne motive za razglednice, novoletne čestitke in promocijske materiale. Leta 1961 je sodeloval na razstavi umetniške fotografije na Ptuju, kjer je bil nagrajen za svojo fotografijo Pogorišče, leta 1980 pa mu je Fotokino zveza Slovenije podelila priznanje za zasluge na področju fotografske dejavnosti na Ptuju. Njegovo fotografsko zapuščino, ki je nastala v letih 1939–1982 in šteje 30.000 fotonegativov, hrani Zgodovinski arhiv na Ptuju.

Ves čas je bil vključen v družbeno in politično življenje Ptuja in opravljal številne funkcije. Tako je bil občinski in okrajni odbornik, sodnik porotnik, delegat prvega kongresa OF, prav tako je aktivno sodeloval v številnih društvih: Rdeči križ, Zveza borcev NOV, Aeroklub Ptuj, TD Ptuj, Foto in kinoamaterski klub Ptuj, itd. Kot novinar je bil aktivni član Društva novinarjev Slovenije in Zveze novinarjev Jugoslavije.

  • diploma (1969) in plaketa (1972) medobčinskega odbora sindikalnih svetov Čakovec, Koprivnica, Ormož, Ptuj, Slovenska Bistrica, Varaždin za poročanje in spremljanje medobčinskih srečanj in prireditev, ki so se vsako leto odvijale v vseh navedenih sodelujočih občinah
  • občinska konferenca Socialistične zveze delovnega ljudstva Ptuj mu je za večletno uspešno družbenopolitično delo v občini podelila najvišje priznanje, priznanje OF slovenskega naroda (1974)
  • srebrna plaketa Zveza novinarjev Jugoslavije za 25-letno delovanje v društvu (1978)
  • priznanje Zavoda Radio-Tednik Ptuj za dolgoletno sodelovanje (1978)
  • zahvala Aeroklub Ptuja za večletno pomoč in sodelovanje (1979)

C. V.: Dva petdesetletnika, Tednik, št. 12 (29. 3. 1963), str. 3.
Jože Vrabl – 60 letnik, Tednik, št. 13 (5. 4. 1973), str. 5.
Jožetu Vrablu v slovo, Tednik, št. 19 (20. 5. 1982), str. 4.
Jože Vrabl: 1913–1982: fotografska dediščina, katalog razstave, Ptuj, 2005.

Autore/autrice della voce: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Data del primo inserimento: 25. 10. 2016 | Ultima modifica: 11. 5. 2020
Barbara Rižnar. VRABL, Jože. (1913-1982). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 9. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/vrabl-joze/
Segnala un errore