Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

VOGLAR, Boris

VOGLAR Boris
Foto: Tanja Božič

Galleria fotografica

Nato:
18. February 1971, Ptuj
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Do leta 1981 je živel v Dornavi, kjer je obiskoval osnovno šolo, nato se je z družino preselil na Ptuj, kjer je osnovno izobraževanje končal na Osnovni šoli Mladika. Šolanje je nadaljeval na Srednji šoli za elektrotehniko in računalništvo v Mariboru, kjer je zaključil program elektrotehnik – elektronik (1989). Sprva se je vpisal na Tehnično fakulteto v Mariboru, kjer je začel študirati elektrotehniko. Kasneje, po opravljenem pripravništvu in odsluženi vojaščini, pa se je prepisal na študij pedagogike in sociologije na Filozofski fakulteti (FF) v Ljubljani.

S fotografijo se ukvarja od zgodnjih najstniških let, ko se je začel spoznavati z razvijanjem črno-belih fotografij v šolski temnici. Po prvih portretiranjih sošolcev v osnovni šoli ga je kot srednješolca navdušenje nad glasbo pripeljalo do fotografiranja koncertov in subkulturnega dogajanja, kar kasneje postane njegova osrednja motivika. S fotografijami je sodeloval pri nastanku zbornika o rock kulturi v severovzhodni Sloveniji Ste bili zraven? Bili ste zraven! (1994). V času študija na FF in po izteku absolventskega staža se je začel preživljati z opravljanjem (večinoma terenskih) raziskav za razne institucije (Statistični urad RS, Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij idr.). Po letu 2000 se je ob napredku fotografske tehnike in posodobitvi fotografske opreme, ki je omogočala vedno več kreativnosti, znova navdušil nad fotografiranjem. Analogno tehniko je postopoma skoraj popolnoma opustil in prešel na digitalno. Strokovno znanje je pridobival tudi na fotografskih seminarjih in delavnicah, med drugim pri tandemu Son:Da, Tanji Verlak, Stojanu Kerblerju, Gerhardu Hubnerju. V letu 2002 se je včlanil v Foto klub Maribor in začel razstavljati na skupinskih ter samostojnih razstavah. Kasneje je začel fotografske delavnice in tečaje izvajati tudi sam.

Preizkuša se v različnih motivikah, kot so abstrakcija, ‘street’ fotografija, arhitektura, portreti, urbani pejsaži in vedute, krajina in narava … Aktivno se posveča fotografiranju na koncertnih in nasploh performativnim umetnostim. Pri tovrstni fotografiji se ne ozira toliko na glasbene žanre in lastne osebne preference, ampak predvsem temu, da bi čim bolj avtentično in pristno upodobil nastopajoče umetnike, glasbenike ter njihovo delo, umetnost in ustvarjalnost. Svoj pristop opisuje kot »ekspresivni impresionizem«, ki ga označuje kot subjektivno beleženje impresij iz neposrednega okolja, in hkrati kot izraz notranjega življenja, saj se oboje prepleta in medsebojno sovpliva, bodisi pri dokumentarni bodisi pri izrazito osebni, lirični fotografiji. Tuja pa mu ni niti konceptualna fotografija, situacionizem, dadaizem ali eksistencializem.

Fotografije so mu objavili v različnih tiskanih in digitalnih medijih: Mladina, Ptujčan, Večer, Pogledi, Nedelo, Sobotna priloga Dela, Dnevnik, Glasna, Muska, Karma, Vzajemna, Aluminij, National Geographic, Mercedes Magazine, Turist Plus, adrenalin.si, RockOnNet, dvojka.com, terapija.net, muzika.hr. Nekaj njegovih objav je tudi v sledečih knjigah: Utrinki = Impressions: Evropska prestolnica kulture = EuropeanCapitalofCulture: Maribor 2012 (2012), Zgodbe Velenja: rock’n’roll, pop, elektronika, jazz, hip hop: 1959–2014 (2014), Strah pred svobodo: hardkor in upor (2014) in v knjigah iz zbirke Frontier. Postal je fotograf več festivalov in institucij: Magdalena, ArtStays, Arsana, Dnevi Poezije in vina, Aye – Festival otroške ustvarjalnosti, Folklorni festival – Kimavčevi dnevi, O.Z.O.R.A., Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, Festival Kave, Festival Dojiva.se Ptuj – Normalno je, CUK Kino Šiška, Mestno gledališče Ptuj, Prešernovo gledališče Kranj, Teater III, Konservatorij za glasbo in balet Maribor idr.

Ob fotografiranju piše tudi članke, intervjuje, recenzije, kolumne predvsem s področja kulture, umetnosti, glasbe. Dela pa tudi kot DJ in oblikovalec. Pod svoja umetniška dela se podpisuje kot Boris B. Voglar.

B. Voglar: Prispevek za leksikon Spodnjepodravci, september 2017 (hrani arhiv KIPP).

Autore/autrice della voce: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Data del primo inserimento: 3. 11. 2017 | Ultima modifica: 8. 5. 2020
Patricija Krajnčič. VOGLAR, Boris. (1971-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 9. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/voglar-boris/
Segnala un errore