Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

VIRT, Ida

VIRT Ida
Foto: Zasavski tednik 2018, št. 7, str. 10

Galleria fotografica

Nata:
9. March 1942, Trbovlje
Morta:
6. July 2018, Trbovlje
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Ida Virt, rojena Skrinar, je bila prvi otrok znane trboveljske glasbene družine Skrinar. Njen oče, Jože Skrinar, je bil zborovodja, skladatelj in pesnik. Mati Silva je bila gospodinja, vendar jo je vseskozi spremljala ljubezen do glasbe.

Ida Virt je na področju glasbe ter glasbene pedagogike delovala več kot šestdeset let. Leta 1956 se je vključila v Mešani pevski zbor Slavček, ki ga je takrat vodil njen oče Jože Skrinar. Po končani osnovni šoli v Trbovljah je obiskovala srednjo glasbeno šolo in Glasbeno akademijo v Ljubljani. Študij je nadaljevala na akademiji Mozarteum v Salzburgu, kjer jo je s svojim delom navdušil skladatelj in utemeljitelj plesno-gibne ideje Carl Orff in tako je kot prva Slovenka diplomirala na salzburškem Mozarteumu, na inštitutu Carla Orffa. Tam je nekaj let delovala kot predavateljica.

Od leta 1980 je delovala kot članica predsedstva Glasbene mladine Slovenije in predstavnica glasbenih pedagogov v časopisnem svetu revije Glasbena mladina. Bila je avtorica delovnih gradiv ter zbirk lastnih priredb za Orffov inštrumentarij po vsej Sloveniji, pa tudi v tujini. Sodelovala je pri organizaciji vsakoletnih srečanj Orffovih skupin Slovenije, med drugim je leta 1998 v Škofji Loki vodila srečanje strokovnih pedagogov Slovenije in sosednjih držav, leta 2001 pa je organizirala gostovanje madžarskega Orffovega ansambla Carmina Hungarica v Sloveniji.

Bila je odlična solistka in pianistka, od leta 1987 do upokojitve leta 2002 je poučevala na Glasbeni šoli Trbovlje. Vodila je otroške zbore Osnovne šole Trbovlje, otroški pevski zbor Glasbene šole Trbovlje Din don, Mladinski pevski zbor Trbovlje, Mešani pevski zbor Slavček in lovski pevski zbor.

Za svoje delovanje je dobila več nagrad in priznanj, med drugim  tudi prvojunijsko nagrado Občine Trbovlje ter nagrado Frana Gerbiča leta 2004 za izjemne dosežke v vzgoji in izobraževanju v Sloveniji.

Nagrade in priznanja (izbor):

  • prvojunijska nagrada Občine Trbovlje
  • nagrada Frana Gerbiča, 2004

Osebni pogovor
Sr(e)čno Trbovlje, 25. 9. 2018, št. 26, str. 16

Autore/autrice della voce: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Data del primo inserimento: 2. 8. 2019 | Ultima modifica: 26. 8. 2023
Robert Čop. VIRT, Ida. (1942-2018). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/virt-ida/
Segnala un errore