Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

VIDMAR, Stanko

Vidmar Stanko - Foto: arhiv Stanka Vidmarja

Galleria fotografica

Nato:
19. June 1953, Jesenice
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Stanko Vidmar je v Železarskem izobraževalnem centru (ŽIC) na Jesenicah zaključil izobraževanje za strojnega tehnika. Z izobraževanjem je nadaljeval na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani in postal univerzitetni diplomiran inženir strojništva. Svojo poklicno pot je začel kot učitelj strokovnih predmetov na Srednji šoli Jesenice (1977-1985, 1988-2000 ter 2013-2017). Leta 1994 je prejel naziv “multiplikator” za oblikovalca kovin, ki sta ga podelili Obrtna zbornica Slovenije in Bavarska obrtna zbornica, za sodelovanje in izobraževanje med obema obrtnima zbornicama. Od leta 2000 do 2013 je bil ravnatelj Srednje šole Jesenice. Medtem je bil od leta 1985 do leta 1988 vodja proizvodnje v podjetju KO-OP Mojstrana.

Od leta 2010 je član Fotografskega društva Jesenice, od leta 2018 dalje je tudi predsednik društva. Ima naziva MF (mojster fotografije) FZS in EFIAP (odličnik Mednarodne zveze za fotografsko umetnost). Od leta 2012 do avgusta 2020 je sodeloval na 66 razstavah v Sloveniji in 134 mednarodnih razstavah. Osvojil je 47 nagrad na domačih razstavah in 39 nagrad na mednarodnih razstavah. Imel je 38 samostojnih razstav in sodeloval je na veliko skupinskih razstavah. V letu 2019 je imel samostojne razstave v Fotografskem središču FIAP na gradu Negova, na Ministrstvu za kulturo RS v Ljubljani (razstava z naslovom (h)Rast) in v Farnem kulturnem društvu Koroška Bela v počastitev dneva državnosti. Kot piše na spletni strani Fotografskega društva Jesenice se je s fotografijo intenzivno začel ukvarjati leta 2008, ko je prešel na digitalno tehniko. Najljubše tematike zanj predstavljajo pokrajina, urbana središča, detajli iz vsakodnevnega življenja, črno bela fotografija z abstraktno vsebino in eksperimentalna fotografija. V društvu skrbi tudi za izbor razstavljavcev na vseh razstaviščih ter za fotogalerijo v avli Gledališča Toneta Čufarja Jesenice. Fotografsko društvo Jesenice namreč ureja fotogalerijo v avli Gledališča Toneta Čufarja (GTČ), fotogalerijo Jaka Čopa v Zdravstvenem domu Žirovnica, fotografsko razstavišče v Domu upokojencev Dr. Franceta Bergelja Jesenice, Društvu upokojencev Jesenice, Domu Viharnik v Kranjski gori ter Knjižnici Kranjska gora. Odprtja razstav v Fotogaleriji v avli GTČ se izvajajo mesečno s kulturnim programom. Od leta 2018 dalje je Stanko Vidmar tudi tajnik Fotografske zveze Slovenije. Poskrbel je tudi za organizacijo in izvedbo 50. slovenske pregledne razstave fotografij leta 2019. Organizator razstave je bilo Fotografsko društvo Jesenice, potekala pa je pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije.

V nadaljevanju se bomo omejili na delovanje Fotografskega društva Jesenice od leta 2018 dalje, ko ga je prevzel Stanko Vidmar. Po kriterijih Fotografske zveze Slovenije je bilo Fotografsko društvo Jesenice leta 2018 najboljše fotografsko društvo v Sloveniji. Društvo s svojimi razstavami na Jesenicah gostuje tudi v Kosovi graščini, DOLIKU, Kulturnem domu na Slovenskem Javorniku ter Kolpernu. V letu 2018 je Fotografsko društvo Jesenice soorganiziralo prvo mednarodno krožno razstavo Ljudje sveta, skupaj s Srbijo, Bolgarijo in Slovaško. Društvo tudi redno organizira bienalne državne fotografske razstave Človek in kovina in Slovenske fotografinje se predstavijo. Fotografsko društvo Jesenice je bilo tudi soorganizator pri prvi državni fotografski razstavi Meteorita (2020) v sodelovanju z Društvom Meteorita in mladinski fotografski razstavi Portret (2020) skupaj z Mladinskim centrom Jesenice. Prav tako je organiziralo mednarodno razstavo Abstrakt 2020. Že več let potekajo mesečne tematske delavnice, ki se zaključijo s skupinsko razstavo najboljših fotografij. V letu 2018 so delavnice postale regijski projekt v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, območno izpostavo Jesenice.Fotografsko društvo Jesenice tudi redno sodeluje pri organizaciji in izvedbi regijskih in območnih razstav, ki jih organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Jesenice.Prav tako z razstavami sodeluje tudi v sklopu Tedna ljubiteljske kulture na Jesenicah. V letu 2019 je imelo Fotografsko društvo Jesenice skupinsko razstavo v Nagoldu v Nemčiji. Razstava je bila postavljena v počastitev petindvajsete obletnice pobratenja občin Jesenice in Nagold.

Za svoje delo je prejel naslednje nagrade in priznanja:

  • znak “Primus” Društva Ravnatelj (skupnost ravnateljev srednjih šol Slovenije) za uspešno vodenje šole,
  • MF FZS in EFIAP za fotografsko dejavnost,
  • priznanje ZKD Jesenice za prispevek k razvoju ljubiteljske fotografske dejavnosti.

Peternel, U. (h)Rast na kulturnem ministrstvu. Jeseniške novice, 2019, let. 14 , št. 18, str. 6.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 18. 9. 2020 | Ultima modifica: 15. 2. 2022
Nina Jamar. VIDMAR, Stanko. (1953-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 12. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/vidmar-stanko/
Segnala un errore