Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

VEROVNIK, Franc

Portret Franca Verovnika
Fototeka KOK - Franc Verovnik

Galleria fotografica

Nato:
3. February 1947, Lovrenc na Pohorju, Slovenija
Luoghi di attività:
Lessico:

Odraščal je v delavski družini v Lovrencu na Pohorju. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, nato gimnazijo v Mariboru. Po maturi leta 1966 se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in diplomiral 10. maja 1972. Z zdravniškim delom je začel junija 1972 kot stažist Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem, a ga že po dveh mesecih prekinil zaradi služenja enoletnega vojaška roka. Po vrnitvi iz vojske se je leta 1973 zaposlil v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je ostal do upokojitve konec leta 2009. Takoj po končanem stažu je julija 1974 začel specializirati interno medicino in opravil specialistični izpit junija 1978. Že med specializacijo ga je tedanji predstojnik internega oddelka prof. prim. dr. Raišp usmeril v kardiologijo. Zato je še kot specializant v UKC Ljubljana obiskoval predavanja v okviru podiplomskega izobraževanja iz kardiologije. Po vrnitvi v slovenjgraško bolnišnico je za nekaj časa prevzel vodenje intenzivne enote na internem oddelku in hkrati opravljal delo kardiologa v novoustanovljeni kardiološki ambulanti. Magistriral je maja 1995 z zaključnim izpitom in zagovorom magistrske naloge z naslovom Ehografska evalvacija funkcije levega atrija po konverziji atrijske fibrilacije. Tako je pridobil naziv magistra znanosti, leta 1999 pa mu je bil podeljen še naziv primarija. Že leta 1991 je po naključju naletel na Fabryjevo bolezen pri enem od svojih bolnikov. S strokovno pomočjo iz tujine in razumevanjem zdravstvenih oblasti so v bolnišnici leta 2004 ustanovili Center za zdravljenje bolnikov s Fabryjevo boleznijo, ki je edini te vrste v Sloveniji. O tej bolezni je avtor objavil več strokovnih člankov. V Slovensko zdravniško društvo se je včlanil ob svoji diplomi na medicinski fakulteti leta 1972. Prav tako je član Združenja kardiologov Slovenije. Leta 1989 je postal član tedanje Internistične sekcije Slovenskega zdravniškega društva (SZD), zdajšnjega Združenja internistov SZD, in do septembra 2015 več let član upravnega odbora združenja. Septembra 2013 je postal častni član Združenja internistov SZD, oktobra 2014 pa častni član Slovenskega zdravniškega društva. Vsa leta se je udeleževal različnih strokovnih srečanj, kongresov, delavnic doma in na tujem. Občasno je na teh srečanjih nastopal s svojimi prispevki. Sam ali s sodelavci je objavil več strokovnih člankov v znanstvenih revijah, zbornikih in knjigah ter nekaj člankov s poljudnoznanstveno vsebino s področja zdravstva. Več let je bil član uredniškega sveta Zdravniškega vestnika, glasila SZD.

Je velik ljubitelj narave in se že več let se ukvarja z opazovanjem in spoznavanjem ptičev in čmrljev, rad planinari in potuje po svetu. Že od otroštva je velik ljubitelj knjig. Njegov konjiček je zbiranje in proučevanje starih razglednic naših krajev (Ravne, Kotlje, Uršlja gora, Slovenj Gradec z okolico in seveda rojstni kraj Lovrenc na Pohorju). O njih je objavil kar nekaj člankov. Privlačijo ga ljudje in naravne lepote Koroške, zlasti Uršlja gora, ki ji je posvetil članke v Planinskem vestniku in v zbornikih ob jubilejih Planinskega društva Prevalje. Bil je pobudnik in glavni urednik knjige Naša Gora ob stoletnici koče na Uršlji gori v letu 2012, za katero je prispeval več člankov in jo predstavil javnosti na predavanjih. Leta 2013 je izšla monografija Uršlja gora: presežni svet, za katero je napisal sestavek Doživljanja Gore. Isto leto je za knjigo kratke proze našega pisatelja Marjana Kolarja Moji mimohodi prispeval sestavek Srečevanja z Marjanom Kolarjem.

Leta 2015 je s finančno pomočjo Občine Ravne na Koroškem izdal svojo knjigo Janko Gačnik in album njegovih fotografij iz prve svetovne vojne: 1895–1967: ob 120-letnici rojstva Janka Gačnika in 100-letnici soške fronte. Istega leta je uredil knjigo Marije Irme Vačun Kolar Marjan Kolar: od eseja do romana (razvoj Kolarjevega pripovedništva: monografska študija). V letu 2016 pa je (spet s pomočjo Občine Ravne) izdal svojo knjigo o življenju Avgusta Kuharja, najmlajšega brata Prežihovega Voranca, z naslovom Avgust Kuhar – Prežihov Gustl / življenjska pot (1906 – 1964). V rojstnem kraju Lovrencu na Pohorju je l. 2011 sodeloval kot soavtor in urednik knjige Jakob PauličSadonik in njegov čas. Leta 2012 pa je bil kot zbiralec starih razglednic pobudnik in soavtor knjige starih razglednic Lovrenca Ujeti trenutki časa, za katero so leta 2013 vsi trije avtorji prejeli zlati grb Občine Lovrenc na Pohorju kot priznanje za ohranjanje kulturne dediščine. Z ženo Antonijo Verovnik sta se zelo angažirala pri izdajah treh knjig lovrenške rojakinje dr. Antonije Bernard (1942–2010), pedagoginje, znanstvenice in prevajalke. Leta 2014 je Občina Lovrenc založila njeno prvo knjigo Slovarček osirotelih besed, ki sta jo uredila z ženo ter dodala vsak svoj prispevek o življenju in delu avtorice. V letu 2016 je izšla dvojezična izdaja zbirke pesmi (v francoščini s slovenskimi prevodi) iste avtorice z naslovom Cvetje bolečine/ Fleurs de douleurs, v letu 2017 pa še tretje delo zakoncev Verovnik z naslovom Dr. Antonija Bernard-Povhova Tončka. V letu 2022 so ga v rojstnem kraju Lovrenc na Pohorju imenovali za častnega občana, v sodelovanju z rojstno občino pa je v istem letu izdal tudi obsežno delo z naslovom Lovrenški pomniki, z zanimivostmi iz preteklosti Lovrenca na Pohorju v besedi in sliki.

  • Janko Gačnik in album njegovih fotografij iz prve svetovne vojne: 1895–1967: ob 120-letnici rojstva Janka Gačnika in 100-letnici soške fronte (2015).
  • Avgust Kuhar – Prežihov Gustl (1906 – 1964): življenjska pot (2016).
  • Dr. Antonija Bernard-Povhova Tončka: častna občanka Občine Lovrenc na Pohorju (2017).
  • Lovrenški pomniki: zanimivosti iz preteklosti Lovrenca na Pohorju v besedi in sliki (2022).

 

  • Osebni podatki.

 

Autore/autrice della voce: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika
Data del primo inserimento: 13. 1. 2020 | Ultima modifica: 14. 9. 2022
Simona Šuler Pandev. VEROVNIK, Franc. (1947-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 3. 2. 2023) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/verovnik-franc/
Segnala un errore