Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

VERGAN, Jože

VERGAN Jože
Foto: Vergan, J.: Od Marezig do Madrida, V Ljubljani 1962

Galleria fotografica

Nato:
6. February 1904, Popetre (Koper)
Morto:
15. July 1975, Seča pri Portorožu
Professioni e attività:
Lessico:

Rojen v Popetrah v Slovenski Istri, oče Jože, kmet, mati Antonija Vergan. Osnovno šolo je obiskoval v Truškah.

Po prvi svetovni vojni, ko je Istro zasedla Italija, se je kot mladinec priključil komunistom, ki so tu razvili živahno ilegalno dejavnost. Leta 1921 je bil priča uporu v Marezigah, ko so se narodno zavedni kmetje pod vodstvom komunistov spopadli z italijanskimi fašisti. Pri 18. letih je šel v Trst, kjer je delal kot natakar. Vojaški rok je služil v Firencah, zatem pa je bil zaradi antifašističnih aktivnosti zaprt v koprskih, tržaških in puljskih zaporih ter oktobra 1929 poslan pred Posebno sodišče v Rimu, kjer je bil zaradi pomanjkanja dokazov oproščen. Moral pa je v konfinacijo na Liparske otoke in na Tremite, kjer je prebil tri leta.

Septembra 1933 je pobegnil v Jugoslavijo, kjer je spet imel težave, zaradi česar se je odločil iti v Sovjetsko zvezo. Vendar mu ni uspelo. Vrnjen v Jugoslavijo je kmalu pristal v zloglasnih zagrebških zaporih. Končno mu je uspelo dobiti potni list za Francijo. Povezal se je s francoskimi komunisti in kot aktivist Ljudske fronte deloval predvsem na francoskem jugu, kjer je bilo veliko italijanskih emigrantov. Septembra 1936 se je v Španiji vključil v prvo republiško mednarodno brigado, s katero se je bojeval za Madrid. Ko je bil drugič ranjen, je več časa delal pri vojni pošti, po umiku v Barcelono pa je postal artilerijski poročnik španske republikanske armade. Novembra 1938 je bila njegova Garibaldijeva armada demobilizirana in v Franciji so go skupaj s soborci zaprli v koncentracijsko taborišče. 1940 se je priključil francoskom partizanom in ob osvoboditvi južne Francije zaključil bojevanje kot komandant bataljona s činom stotnika. 9. decembra 1944 je postal član jugoslovanske vojne misije in nato komandant jugoslovanske repatriacijske baze v Marseillu.

Ob koncu vojne se je vrnil domov. Delal je pri OLO Koper, nazadnje pa je bil upravnik Ljudske menze v Izoli. Leta 1956 se je upokojil.

Bil je nosilec partizanske spomenice 1941.

Pri založbi Borec v Ljubljani je leta 1962 izdal svoje spomine v knjigi Od Marezig do Madrida, ki jo je za objavo uredil pesnik Albert Širok.

Avtobiografija:
Vergan, J.: Od Marezig do Madrida, V Ljubljani 1962.

Vergan, J.: Od Marezig do Madrida, V Ljubljani 1962.

Stres, P.: “Vergan, Jože”, v: Primorski biografski leksikon, 4. zv., Gorica 1990-1994, str. 185.

Autore/autrice della voce: Ljuba Vrabec, Knjižnica Koper
Data del primo inserimento: 18. 2. 2016 | Ultima modifica: 5. 6. 2021
Ljuba Vrabec. VERGAN, Jože. (1904-1975). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 17. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/vergan-joze/
Segnala un errore