Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

VALANT (ROJ. TRAMPUŠ), Martina

VALANT (roj. Trampuš) Martina
Foto: Arhiv Glasbene šole Jesenice

Galleria fotografica

Nata:
9. July 1969, Bled
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (smer inštrumentalist – flavtist) je leta 1994 na Akademiji za glasbo končala študij glasbene pedagogike. Naslov njenega diplomskega dela je bil Življenje in delo skladatelja Josipa Pavčiča. Leta 2009 je prav tako na Akademiji za glasbo zagovarjala magistrsko delo z naslovom Uporaba informacijsko komunikacijske tehnologije v glasbeni šoli. Svojo poklicno pot je začela na Glasbeni šoli Jesenice, kjer je najprej poučevala kljunasto flavto, flavto in nauk o glasbi, od leta 2003 dalje pa je ravnateljica. Glasbena šola Jesenice je leta 2005 dobila nove prostore na Stari Savi, s čimer so se ustvarili pogoji za še bolj pestro glasbeno življenje na Jesenicah. Martina Valant pa tudi aktivno sodeluje v Zvezi slovenskih glasbenih šol. Dva mandata je bila predsednica Komisije za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča. Od leta 2009 je članica TEMSIG-a (Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev), od leta 2011 članica izvršnega odbora zveze. V sklopu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bila dva mandata članica Programskega sveta za nadaljnje izobraževanje in usposabljanje strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, od leta 2013 pa je članica Komisije za zasebno šolstvo. Aktivno sodeluje tudi s Šolo za ravnatelje kot mentorica novoimenovanim ravnateljem.

Na Glasbeni šoli Jesenice se pod njenim vodstvom odvija glasbeni abonma z vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki, projekt Od tona do glasbe (namenjen osnovnošolcem občin Jesenice, Žirovnica in Kranjska Gora), festival družin, glasbena tržnica, bienalna srečanja harmonikarskih orkestrov. Glasbena šola Jesenice sodeluje tudi pri projektu Poletje na Stari Savi. Izvedena so bila številna regijska tekmovanja (TEMSIG), v času od 2017-2019 tudi državno tekmovanje v posameznih disciplinah. Na glasbeni šoli deluje tudi več orkestrov, med njimi še posebej velja izpostaviti simfonični orkester, ki je znova zaživel ob 70-letnici šole. Da pa je simfonični orkester lahko znova zaživel, je bilo potrebno zagotoviti, da se na Glasbeni šoli Jesenice poučujejo vsa glasbila. Učenci Glasbene šole Jesenice dosegajo zavidljive rezultate na mednarodnih in državnih tekmovanjih, igrali pa so tudi pred številnimi veleposlaniki ter predsednikoma Republike Slovenije (dr. Danilo Türk, Borut Pahor). Glasbena šola Jesenice sodeluje tako z glasbenimi šolami v Sloveniji, zamejstvu ter glasbenima šolama iz Brna (Češka) in Nagolda (Nemčija). Veliko pozornosti pa se posveča tudi predstavitvi profesionalnih glasbenikov, ki so s svojim glasbenim izobraževanjem začeli na Glasbeni šoli Jesenice ali pa so bili na Jesenicah ali v okolici rojeni (kip Rada Kleča, Zbrana dela Janka Pribošiča, Skladbe Domna Jeraše). Dvorana Lorenz, poimenovana po bratih Lorenz, ki izhajajo iz Slovenskega Javornika, pa je med drugim gostila že šestintrideset krstnih izvedb skladb.

Plaketa Občine Jesenice (2019)

Utrip zadnjega desetletja. Jesenice: Glasbena šola, 2017.
Valant, M. 65 let Glasbene šole Jesenice. Jeseniški zbornik, 2013, št. 11, str. 334-343.
60 let Glasbene šole Jesenice: 1947-2007. Jesenice: Glasbena šola, 2007.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 12. 2. 2019 | Ultima modifica: 7. 3. 2020
Nina Jamar. VALANT (ROJ. TRAMPUŠ), Martina. (1969-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 4. 3. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/valant-roj-trampus-martina/
Segnala un errore