Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

UREK, Vilko

Vilko za klavirjem

Galleria fotografica

Nato:
13. April 1962, Rakovec pri Kapelah, Slovenija
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Rojen je bil v kmečki glasbeni družini. Oče Zvonko (Ivan Anton) je bil kmetovalec, mati Terezija (roj. Vidmar) gospodinja. V družini so veliko peli in igrali. Mama je pevka, oče je igral trobento, brat pa je kitarist. Sam igra klaviature, klavirsko in diatonično harmoniko, obvlada tudi blok flavto, kitaro, bas kitaro in bobne.

Prve štiri razrede osnovne šole je obiskoval v podružnični šoli Kapele, zadnje štiri v osnovni šoli v Dobovi. Glasbo je najprej spoznaval kot samouk na diatonični in klavirski harmoniki. Njegovo pomanjkanje znanja sta dopolnila učitelja harmonike Božidar Bogolin – Darko in Ivan Pinterič – Janez. Na pobudo učiteljice glasbe v OŠ Dobova Pavle Bunetić je šolanje nadaljeval na Gimnaziji Brežice, na pedagoškem oddelku. Ker je že v prvem letniku vedel, da bo študiral glasbo, se je ob gimnaziji vpisal še v Glasbeno šolo Brežice, kjer se je učil igrati klavir. Študiral je na Pedagoški akademiji v Ljubljani, smer Glasbena pedagogika in zborovodstvo, kjer je leta 1984 diplomiral. Istega leta se je kot učitelj glasbene vzgoje zaposlil v OŠ Bizeljsko, kjer svoje znanje in ljubezen do glasbe še danes uspešno prenaša na mlade. Nekaj let je ob delu na matični šoli poučeval tudi v osnovni šoli v Globokem in Pišecah.

V času šolanja je igral v glasbenih zasedbah (Rojstvo, Mesečina, SMB in Domino), s katerimi je  nastopal na številnih prireditvah po Sloveniji in v tujini. Po razpadu skupine Domino sta leta 1984 z bratom Zvonetom ustanovila Duet Domino. Od leta 1991 nastopa s klaviaturami sam kot One man band. Občasno se mu s petjem na nastopih pridruži tudi žena Zofija, s katero nastopata kot Duet Cik-Cak. Skupaj sta leta 1998 posnela  skladbi Reci mi ljubim te in Skrita melodija. Veliko let sta bila hotelska animatorja in plesna glasbena zasedba v Termah Čatež, na Otočcu, v Termah Paradiso in Zdravilišču Rogaška Slatina.

Ustanovil in vodil je šolska ansambla Fru-Fru (OŠ Bizeljsko) ter Prvi poljub (OŠ Globoko), ki se je kasneje preimenoval v OK. S šolskimi pevskimi in instrumentalnimi zasedbami je sodeloval na številnih prireditvah,  občinskih pevskih revijah, državnih tekmovanjih in televizijskih ter radijskih oddajah. Vsa leta vodi šolske pevske zbore, nekaj pevskih sezon je vodil tudi moška pevska zbora Kapele in Stara vas Bizeljsko. Je začetnik otroških glasbenih festivalov v domači občini.  Na njegovo pobudo je zaživel instrumentalno-pevski festival Pojoči vrtiljak, kjer so sodelovali učenci iz vseh osnovnih šol občine Brežice. Včasih je bilo teh festivalov, kjer so mladi pevci peli ob Vilkovi glasbeni spremljavi, še več (Brežice, Pišece, Velika Dolina, Raka, Senovo, Brestanica, Podbočje, Koprivnica, Krško, Bistrica ob Sotli).

Zaradi uspešnega pedagoškega dela je bil leta 2015 s strani založbe Rokus-Klett izbran za izdelavo dodatnega učnega gradiva k učbenikom Albince Pesek Glasba danes in nekoč. Učne priprave in čez 2.800 projekcij, ki na sodoben in inovativen način učencem približajo učno snov pri pouku glasbe, je predstavil na Pedagoški fakulteti v Mariboru, na študijskih skupinah v Sloveniji in učiteljem iz Avstrije, Italije, Madžarske in Češke. Sodeloval je pri pregledu oziroma evalvacijah večine slovenskih učnih gradiv in učbenikov za glasbeno vzgojo.

Kot višji knjižničar vodi knjižnico v Osnovni šoli Bizeljsko in Glasbeni šoli Brežice.

Svoj prosti čas namenja rekreaciji, pisanju in glasbi, s katero uspešno povezuje družino, šolo, društva in obiskovalce različnih prireditev. Glasba je pri Urekovih del vsakdana, saj se tudi žena Zofija ter sinova Andrej in David ukvarjajo z njo. Svoj dom imajo v Slogonskem pri Kapelah.

Knjige:
Moj synthesizer 1, 1991
Moj synthesizer 2, 1993
30 glasbenih festivalov OŠ Bizeljsko, 2022 (urednik)
Brežiški glasbeniki in zasedbe skozi čas, 2023

Njegova avtorska dela so tudi pesmi za zbore in šolske ansamble (Golob miru, Kontrolka, Telefon, Pisemce, Himna OŠ Bizeljsko, Himna OŠ Globoko …),  glasbena drama Dolina spomina (soavtorstvo s pisateljem Jožetom Križančičem in slavistko Barbaro Zorko), scenarij in snemanje oddaje o Bizeljskem “Kje s’ pa ti doma? Na Bizeljskem!” za RTV Slovenija in priredba glasbene pravljice Peter in volk.

priznanje Ustvarjalni učitelj leta, 2006/2007, 2008/2009, 2009/2010
Oktobrska nagrada Občine Brežice za izjemno pedagoško delo in dosežke na glasbenem področju ter za predano ustvarjanje na področju kulture v občini Brežice, 2015
Plaketa krajevne skupnosti Bizeljsko za zaslužno delo v kraju, 2017
Naj učitelj leta, 2016/2017

Osebni podatki: Vilko Urek, november 2023

Autore/autrice della voce: Sabina Stanič, Knjižnica Brežice
Data del primo inserimento: 7. 11. 2023 | Ultima modifica: 10. 11. 2023
Sabina Stanič. UREK, Vilko. (1962-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/urek-vilko/
Segnala un errore