Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

TRNKOCZY, Ubald

Ubald Trnkoczy

Galleria fotografica

Nato:
29. April 1946, Ljubljana, Slovenija
Luoghi di attività:
Lessico:

Rojen je bil materi Jeli, roj. Humek, in očetu Josipu Trnkoczyju. Z bratom sta odraščala v družini, ki je bila naklonjena umetnosti; mati je bila akademska slikarka, oče pa, po poklicu farmacevt, velik ljubitelj glasbe. V takem okolju je že v zgodnji mladosti ustvaril prve fotografije.

Ob prezgodnji izgubi staršev je postal prvi svobodni fotograf pri ljubljanskem Dnevniku in kasneje tudi Nedeljskem dnevniku. Leta 1968 se je redno zaposlil na RTV Slovenija, najprej kot osvetljevalec, asistent kamere, snemalec in kasneje kot direktor fotografije. V svoji 40-letni karieri je posnel več kot 120 dokumentarnih in igranih filmov, dram in nadaljevank. Svoje znanje je uspešno prenašal tudi na mlajše kolege.

Po upokojitvi se je preselil v Piran in se ponovno vrnil k fotografiji. V sodelovanju z različnimi društvi, ustanovami, ljubitelji kulturne dediščine in umetniki se podpisuje pod številne razstave, filme in projekte.

Leta 2021 je prejel Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke s področja kulture, ki pomembno oblikujejo kulturno življenje prebivalcev občine Piran.

Pogovor z nagrajencem Tartinijevega priznanja (citirano 12. februarja 2021). [Video]. Dostopno na naslovu: http://www.mediadom-piran.si/posnetek-pogovora-z-ubaldom-trnkoczy-jem/.

Autore/autrice della voce: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Data del primo inserimento: 23. 2. 2021 | Ultima modifica: 23. 2. 2021
Karmen Kodarin. TRNKOCZY, Ubald. (1946-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 12. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/trnkoczy-ubald/
Segnala un errore