Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

TOŠESKA, Albina

Albina Toševska

Galleria fotografica

Nata:
23. July 1940, Metlika
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Rodila se je v kmečki družini kot tretji otrok. Med vojno, leta 1944, je bil njen dom izropan in požgan, družina pa je preživela s pomočjo Rdečega križa. Tudi sama je z osmimi leti postala članica podmladka Rdečega križa na metliški osnovni šoli in vse do danes njegova prostovoljka. Kasneje je krajevno organizacijo Rdečega križa Metlika vodila 18 let.

Zaposlila se je kot šivilja v tovarni Komet, kjer je delala do upokojitve. Po štirih letih jo je delovna organizacija poslala na šolanje v Zagreb, kjer je spoznala svojega življenjskega sopotnika. Nato se je vrnila v Komet, kjer je bila vodja operativne priprave dela. Med tem je opravljala še marsikatera družbeno koristna dela, kot so številne funkcije v Kometu, v društvih in občinskih ter nekaterih republiških organih (mladinskih, sindikatu, CKZKS, Društvu prijateljev mladine, Rdečem križu in Zvezi borcev).

Albina Tošeska je aktivna na številnih področjih javnega življenja v Metliki. Kot devetnajstletno dekle je prevzela štiriletno vodenje takratne mladinske organizacije. Od mladih nog je bila športnica Telovadnega društva Partizan Metlika, ki ga je tudi sama vodila 16 let. Udeleževala se je nastopov in tekmovanj doma ter po vsej nekdanji Jugoslaviji (vsakoletni Zlet bratstva in enotnosti). Dve leti je bila predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Metlika. Predsednica podružnice Društva Dobrnič Metlika pa je že 19 let.

Bila je članica Literarnega kluba Metlika. Sodelovala je v natečaju Lepota besede, pesmi je objavljala v pesniških zbornikih Potovanje srca, leta 2005 pa je izdala tudi lastno pesniško zbirko. Že nekaj let s svojimi prispevki, predvsem pesmimi, sodeluje v Žumberačkem izvoru, glasilu Društva Žumberčanov in prijateljev Žumberka Metlika. Je tudi navdušena planinka in dolgoletna članica Planinske zveze Slovenije. Občuduje lepote naše domovine in prav tem je posvetila največ svojih pesmi, ki jih je objavljala v Planinskem vestniku PZ Slovenije, Planinarskem vjestniku PS Hrvatske (objave v slovenskem jeziku), domoljubne pesmi pa je objavljala v Svobodni besedi.

Odsev lepote, 2005

  • Priznanje Osvobodilne fronte slovenskega naroda
  • Red dela s srebrnim vencem Predsedstva SFRJ
  • Zlati častni znak Planinske zveze Slovenije
  • Srebrna plaketa Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije
  • Zlati znak Rdečega križa Slovenije
  • Posebno priznanje Rdečega križa Slovenije
  • Plaketa Rdečega križa Slovenije
  • Plaketa Občine Metlika, 2018

 

 

Osebni podatki

Autore/autrice della voce: Marta Strahinič, Ljudska knjižnica Metlika
Data del primo inserimento: 29. 10. 2020 | Ultima modifica: 24. 2. 2023
Marta Strahinič. TOŠESKA, Albina. (1940-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 24. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/tosevska-albina/
Segnala un errore