Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ŠALAMON, Arpad

ŠALAMON Arpad
Foto: Arhiv knjižnice

Galleria fotografica

Nato:
7. September 1930, Subotica, Srbija
Morto:
25. December 2020, Celje, Slovenija
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Po diplomi na Pedagoški akademiji leta 1954 je bil eden prvih učiteljev modernega likovnega pouka v Prekmurju. Od 1961. leta je poučeval tehniško vzgojo na OŠ v Velenju. Za vzorno in uspešno delo z učenci je prejel več visokih odlikovanj in pohval (Kidričevi nagradi). Izdal je štiri knjige o modelarstvu in tehniški kulturi (ABC Tehnike v Zagrebu in Tehničke novine v Beogradu). Na Zavodu za šolstvo celjske regije je bil inšpektor za likovni pouk.

Po upokojitvi se je pričel intenzivneje ukvarjati z likovno dejavnostjo in umetniško grafiko. Posebno v mali grafiki in ex-librisu ga uvrščajo med najaktivnejše umetnike v svetu, saj so njegovi grafični odtisi v arhivih knjižnic, galerij in zbirateljev domala po vseh kontinentih. Je član Društev EX LIBRIS Slovenije (častni član), KBK Madžarske, Srbije, Češke, Poljske in Kitajske. Vpisan je v enciklopedijo Likovnih umetnikov Madžarske in v Enciklopedijo likovne umetnosti Južne Madžarske. Je član LIONS CLUBA, častni član Društva upokojenih pedagoških delavcev Slovenije in častni član Društva modelarjev v Velenju, član VIZIJE, društva gibalno oviranih oseb, član SOŽITJA, društva za pomoč osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, aktiven pa je še v nekaterih društvih s posebnimi nameni.
Je tudi član Društva likovnikov in fotografov v Konjicah in član Društva šaleških likovnikov v Velenju.

Informacije posredoval: Arpad Šalamon (2015).

Autore/autrice della voce: Ana Miličevič, Splošna knjižnica Slovenske Konjice
Data del primo inserimento: 7. 3. 2019 | Ultima modifica: 25. 8. 2023
Ana Miličevič. ŠALAMON, Arpad. (1930-2020). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/salamon-arpad/
Segnala un errore