Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

RUDOLF, Ivan

RUDOLF Ivan
Foto: Ivan Rudolf v Kairu, 1943. Vir: Tic Podnanos

Galleria fotografica

Nato:
7. November 1898, Vrabče
Morto:
4. May 1962, Trst
Comune:
Lessico:

Ivan Rudolf je bil rojen na Vrabčah vendar se je že v njegovih otroških letih družina preselila v Šentvid (danes Podnanos), kjer je njegov oče, nadučitelj, dobil službo na šoli. Tu je družina tudi odprla gostilno. Ivan Rudolf je osnovno šolo obiskoval v domačem kraju, realko pa v Idriji. Med prvo svetovno vojno so ga zaradi protiavstrijskega govorjenja zaprli, potem pa poslali na rusko fronto. V letih 1918-19 je bil Maistrov borec za severno mejo. Po vojni je začel s študijem na visoki trgovski šoli na Dunaju in nadaljeval na gospodarski in socialno znanstveni fakulteti v Frankfurtu, kjer je tudi diplomiral (1924). Zaposlil se je v goriški podružnici Ljubljanske kreditne banke, ki jo je kasneje prevzela Banca del Lavoro.
Ves čas je narodno deloval, bil je soustanovitelj glavnega odbora TIGR v Gorici in vodja njegove celice v domačem kraju. Emigriral je v Ljubljano, kjer je začel s časnikarskim delom ter nadaljeval s protifašističnim delovanjem, sodeloval je z različnimi obveščevalnimi službami. V času italijanske zasedbe Ljubljane je zbežal v Beograd, od tam pa v Jeruzalem in Kairo. V službi je bil pri Intelligence Serviceu in užival velik ugled pri Angležih. V drugi svetovni vojni mu gredo zasluge borca in organizatorja slovenskih prekomorcev v Afriki za boj proti fašizmu. Pod britanskem patronatom je do leta 1944 izdajal list Bazovica. Na zahtevo britanskega poveljstva je organiziral posebno obveščevalno službo, ki je urila diverzante in obveščevalce, ki so bili z britanskimi častniki poslani v nemško zaledje kasneje pa tudi v vojaške misije pri NOV Jugoslavije.
Po drugi vojni je živel v Trstu, poučeval je na srednjih šolah in sodeloval na Radiu Trst kot radijski novinar s strokovnimi članki in Lovčevimi zapiski. Bil je velik organizator in rodoljub in iskan govornik na zborovanjih.
V spomin na njegovo delovanje in zasluge sta mu društvo TIGR in krajevna skupnost Podnanos leta 1998 postavila doprsni kip na trgu v Podnanosu.

Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 13. Gorica, 1987, str. 230-231.
Rosa, Sebastjan: Podnanos: Št.Vid, rojstni kraj slovenske himne. Podnanos, 2007, str. 13.
Kranjc, Marijan F.: Legendarni slovenski obveščevalci. Maribor, 2011, str. 199-200.

Autore/autrice della voce: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Data del primo inserimento: 14. 10. 2014 | Ultima modifica: 30. 7. 2020
Zdenka Žigon. RUDOLF, Ivan. (1898-1962). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 4. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/rudolf-ivan/
Segnala un errore