Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

ROZMAN, Janez

ROZMAN Janez
Foto: Valentin Rozman

Galleria fotografica

Nato:
27. January 1951, Jesenice
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

O njem bi lahko rekli, da je nekdanji dimnikar, izdelovalec kovinske galanterije, sitotiskar, ljubitelj starin in replikator Gutenbergove stiskalnice (Manufaktura Mojster Janez). Delo dimnikarja je opravljal z veseljem, po delu v tujini pa se je kot metalurg, zaposlen v železarni, začel ukvarjati s kovinsko galanterijo kot redno obrtjo. Ker je kovinska galanterija zašla v krizo in se je pri delu poškodoval, je končal z delom na področju kovinske galanterije, se prestrukturiral ter skupaj s sinovoma ustanovil družinsko grafično podjetje Atelje Rozman. Za svoje uspešno delo je leta 1997 prejel nagrado za kakovost in vrhunske dosežke na področju obrti in podjetništva Gorenjskega obrtnega sejma. Bil eden prvih, ki so imeli “plotter” za računalniško krmiljeno izrezovanje samolepilnih napisov, poleg tega pa so se ukvarjali tudi s sitotiskom. Žena Branka je uspešno vodila vse računovodske posle. Sin Valentin je kot član družinskega podjetja na svetovnih razstavah inovacij prejel srebrno in dve bronasti medalji za inovacijo “Računalniško krmiljeno izsekovanje samolepilnih pol za dotisk v klasičnih tiskarskih tehnikah”, nato pa začel s samostojno obrtjo. Mlajši sin Rok pa je kot vrhunski sitotiskar prevzel vodenje Ateljeja Rozman, saj se je mojster Janez vpisal med samostojne kulturne delavce. Tako so začeli vsak svojo pot.

Mojster Janez iz Zgoše pri Begunjah na Gorenjskem se ponaša z Gutenbergovo potujočo tiskarno, grajsko tiskarno na Blejskem gradu, pa tudi z učno delavnico in muzejem zgodovine tiska in papirja. Bil je vodja Kluba vitezov zgornje Gorenjske, zelo rad sodeluje z Igralsko skupino Gašperja Lambergerja in ne manjka na nobenem “pravem” srednjeveškem dogodku. Nosi naziv unikatni oblikovalec, ki mu ga je dodelilo Ministrstvo za kulturo na podlagi promoviranja slovenskega tiskarstva skozi projekt Manufaktura Mojster Janez. Ob dvestoti obletnici Prešernovega rojstva je želel, da bi njihovo družinsko podjetje Atelje Rozman, ki se je ukvarjalo s tiskom, k temu nekaj prispevalo. Našel je tiskarski stroj, na katerem bi lahko tiskal rokopis Prešernove Zdravljice. Zato je šel nazaj v zgodovino, odkril leseno stiskalnico in na tej osnovi izdelal rekonstrukcijo Gutenbergove stiskalnice. Na Celjskem obrtnem sejmu je to svojo inovacijo starega tiskanja prvič prikazal. Nagrajen je bil z zlato medaljo. Na podlagi tega je bil povabljen na svetovno razstavo inovacij v Nürnberg (IENA). Prejel je veliki kristalni globus mesta Nürnberg za najboljšo promocijo v smislu izobraževanja in promoviranja tiskarstva. S to stiskalnico je seznanil odgovorne v Slovenski turistični organizaciji in tako se je začelo nastopanje na turističnih borzah v Berlinu, Milanu, Ženevi, Stuttgartu, Londonu in mnogih drugih mestih. Šele nato se je predstavil tudi v Sloveniji, v Prešernovi Vrbi, kjer je postavil repliko s prvimi odtisi Prešernovega rokopisa Zdravljice in lastnimi tiskarskimi motivi. Ob vstopu v Evropo (2004) pa je Slovenijo predstavil v Limericku in Dublinu na Irskem. Ob razstavi prve slovenske knjige je v letu 2002 takratni predsednik Milan Kučan na njegovi stiskalnici sam natisnil naslovnico prve knjige Katekizma. Ob protokolarnih obiskih na Blejskem gradu mnogi pomembneži obiščejo njegovo tiskarno, med njimi je bil tudi dr. Janez Drnovšek, prav tako bivši predsednik, s svojimi gosti. Za obisk tiskarne na Blejskem gradu se je zahvalila tudi Laura Bush. Za seznanjenje obiskovalcev z zgodovino tiskarstva in predstavitvijo Blejske grajske tiskarne, ki je posvečena Primožu Trubarju, in je odprta vse dni v letu, skrbi šolani tiskar Uroš Resnik z uspešno ekipo tiskarjev. Ker je mojster Janez večinoma prisoten v učni delavnici na svojem domu, je na Bledu prisoten samo ob protokolarnih obiskih pomembnih oseb.

V učni delavnici na svojem domu na Zgoši pri Begunjah na Gorenjskem si lahko skupina učencev ročno izdela papir, ga posuši in zatem nanj odtisne izbrane klišeje. Lahko se odločijo tudi za odtis s svinčenimi črkami. Na Zgoši je nastala obsežna muzejska zbirka starih tiskarskih strojev, knjigoveške opreme in delavnica za ročno izdelavo papirja. S svojo opremo izvaja tudi predavanja in delavnice ročne izdelave papirja, knjigoveštva in knjigotiska po osnovnih šolah v Sloveniji. Šole si tudi lahko samostojno izposodijo opremo za ročno izdelavo papirja. Obiskovalci si na Zgoši lahko ogledajo tudi bogato knjižnico, prodajno galerijo ročno izdelanih knjig, garderobo kostumov ter se seznanijo z lepopisjem, ki ga izvaja družica Mari. Za potrebe predstavitve srednjeveškega življenja mojster Janez sodeluje s Skupino barona Golca, kateri organizira srednjeveške dneve po šolah. Šolam pokaže svoje spretnosti tudi v usnjarski galanteriji, kot so mošnjički, torbice, nožnice, pasovi in podobni dodatki za potrebe kostumiranih oseb. Na sejmih in srednjeveških prireditvah se predstavi tudi z bogato šotorsko opremo in rekvizitaturo. Mojster Janez že vrsto let doma in v tujini pooseblja sloveče može, kot so Johann Gutenberg, Primož Trubar, Janž Mandelc, Janez Vajkard Valvasor, Jožef Blaznik in drugi. Njegova dolgoročna vizija je ustanovitev velikega slovenskega muzeja tiska in papirja.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z Janezom Rozmanom, april 2017

Na Celjskem obrtnem sejmu je bil nagrajen z zlato medaljo. Prejel je veliki kristalni globus mesta Nürnberg za najboljšo promocijo v smislu izobraževanja in promoviranja tiskarstva. Za svojo grajsko tiskarno je leta 2016 prejel tudi veliko zlato medaljo na mednarodnem sejmu turizma v Novem Sadu. Hkrati je veliko zlato medaljo prejela tudi Blejska grajska vinska klet Dornberk, s katero uspešno sodeluje in se predstavlja na mednarodnih sejmih.

Peternel, U. Tiskarske mojstrovine mojstra Janeza. Gorenjski glas, 1999, št. 82, str. 8.
Manfreda, D. Blejski grad postaja vabljiv. Dnevnik, 2000, št. 172, str. 7.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 8. 5. 2017 | Ultima modifica: 5. 3. 2020
Nina Jamar. ROZMAN, Janez. (1951-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/rozman-janez/
Segnala un errore