Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

REBERNIK, Franci

REBERNIK Franci
REBERNIK Franci - Foto: arhiv Urške Rebernik

Galleria fotografica

Nato:
25. September 1947, Apače pri Gornji Radgoni, Slovenija
Morto:
8. September 2016, Kočna, Slovenija
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Franci Rebernik se je rodil v Apačah pri Gornji Radgoni. Pri približno dveh letih so se z družino preselili na Jesenice. V Ljubljani je končal Srednjo tehnično šolo in se po šolanju vrnil nazaj na Jesenice. Svojo službeno pot je začel v LTH (Loške tovarne hladilnikov)  Škofja Loka, potem pa se je kot strojni tehnik zaposlil v Železarni Jesenice. Z družino (žena Majda, hči Urška, sin Miha) se je leta 1989 preselil na Kočno pri Blejski Dobravi v bližini Jesenic.

S prepevanjem je začel že v času srednje šole. Po vrnitvi na Jesenice je pel pri Ansamblu Atomi, ki je razpadel med tem, ko je bil v vojski. Potem pa je prepeval v lokalih in hotelih v Kranjski Gori in na Bledu. Leta 1971 zmagal tudi na čisto prvem Prvem glasu Gorenjske, na katerem je kasneje zapel tudi njegov sin Miha. Miha zdaj pevsko tradicijo v družini nadaljuje v zasedbi Gala Dance Orchestra. Franci Rebernik se je torej najprej predstavil kot pevec slovenske zabavne glasbe. Udeležil se je tudi festivalov Slovenska popevka, Vesela Jesen in sodeloval tudi na festivalih zabavne glasbe na področju bivše Jugoslavije. Na Srbskem festivalu Jugoslovanske popevke v Vrnjački Banji je bil nagrajen z drugo nagrado za interpretacijo, kar je pomenilo izdajo prve male samostojne gramofonske plošče z dvema skladbama pod okriljem srbske glasbene založbe Diskos. Zanj so melodije med drugimi ustvarjali tudi Mojmir Sepe, Jože Privšek, Berti Rodošek, Jože Kreže, Bojan Adamič, besedila pa je večinoma prispevala Elza Budau.

Po obdobju delovanja na področju zabavne glasbe pa je leta 1974 začel z delovanjem na področju narodnozabavne glasbe. Takrat se je namreč začelo njegovo sodelovanje z ansamblom Lojzeta Slaka, kjer je po prometni nesreči nadomestil Jožeta Šifrarja kot drugi tenorist Fantov s Praprotna. Fantje s Praprotna so slovenska pevska zasedba ljudskih pevcev, ki so skupaj s Triom Lojzeta Slaka tvorili Ansambel Lojzeta Slaka. Zasedba izvira iz vasi Praprotno v Selški dolini. Lojze Slak je namreč Francija Rebernika slišal peti v hotelu v Kranjski Gori in ga povabil k sodelovanju. S Fanti s Praprotna je prvič nastopil na njihovi desetletnici. Leta 1974 Ansambel Lojzeta Slaka izda tudi album Glas njegov v spomin, ki je bil posvečen Jožetu Šifrarju. Kot solist se je Franci Rebernik prvič izkazal na dvojnem albumu Mavrica, ki je izšel leta 1976 in sicer v valčkih Lepa si mladost in Pozabi na vse. Z Ansamblom Lojzeta Slaka je v 37 letnem sodelovanju skupaj s Fanti s Praprotna posnel več kot 500 skladb. Ena najlepših, kjer je bil solist Franci Rebernik, je verjetno Ne prižigaj luči. Njegova žena, Majda Rebernik, je zanj in za Ansambel Lojzeta Slaka napisala kar nekaj besedil. Napisala je tudi naslovno skladbo zadnje zgoščenke Ansambla Lojzeta Slaka z naslovom Dragi prijatelji, hvala za lepe dni. S pisanjem besedil za narodnozabavno glasbo je začela ravno na pobudo Nika Zlobka, kitarista Ansambla Lojzeta Slaka. Sodelovanje Fantov s Praprotna s Triom Lojzeta Slaka se je končalo s smrtjo Lojzeta Slaka leta 2011. Fantje s Praprotna so nadaljevali z nastopanjem in na jubilejnem koncertu v Škofji Loki leta 2012 obeležili petdeset let delovanja. V sodelovanju z Ansamblom Igor in zlati zvoki so posneli še nekaj pesmi, potem pa se je delovanje originalnih Fantov s Praprotna počasi zaključilo.

Zapis je bil pripravljen v sodelovanju z Urško Rebernik, marec 2021.

Rabič, J. Franci Rebernik. Jeseniške novice, 2016, let. 11, št. 13, str. 8.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 11. 3. 2021 | Ultima modifica: 4. 6. 2021
Nina Jamar. REBERNIK, Franci. (1947-2016). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/rebernik-franci/
Segnala un errore