Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

RAČIČ, Blaž

RAČIČ Blaž
RAČIČ Blaž - arhiv Občine Jesenice

Galleria fotografica

Nato:
23. January 1974, Jesenice, Slovenija
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Blaž Račič je najmlajši od treh sinov matere Marije, kemične laborantke in očeta Martina, železničarja. Živeli so v stolpnici na Plavžu na Jesenicah. Na osnovni šoli Toneta Čufarja je postal obiskovalec knjižnice in spoznal šolski radio, lepe spomine je ohranil na srednješolske dni na železničarski šoli v Mariboru, ki jo je zaključil z odliko. Za eno leto se je zaposlil na Slovenskih železnicah, opravil pripravništvo in izpit za vlakovnega odpravnika. V Slovenski vojski je odslužil vojaščino in spoznal, da je prihodnost v znanju.

Študentska leta je preživel v Ljubljani. Višješolsko izobrazbo je pridobil na tedanji Višji upravni šoli,  univerzitetno izobrazbo pa na Fakulteti za družbene vede, kjer je študiral politologijo. Diplomiral je z nalogo Vloga nevladnih organizacij v socialnem razvoju občine Jesenice. Študentsko obdobje je poleg rojstva sina zaznamovalo delo v Klubu jeseniških študentov, ki ga je dve leti tudi vodil. Sprva v študentskem klubu, kasneje pa v Društvu mladih Jesenice je soustvarjal časopis Brca, ki ga je nekaj časa tudi urejal. V obdobju na prelomu tisočletja je organiziral številne kulturne in športne prireditve.

V obdobju nastajanja je vodil Mladinski center Jesenice. Na tekmah hokejske lige Ebel v dvorani Podmežakla je bil več let uradni napovedovalec. Na Radiu Triglav je spoznal novinarsko delo. Najbolj dragocene izkušnje je pridobil kot specializirani novinar časopisa Delo, zanj je z Gorenjske poročal od leta 2003 do konca leta 2018, ko je zasedel župansko funkcijo v domači občini. Župan Jesenic je bil v mandatu od leta 2018 do 2022.

Ima sina Maja in hčerko Ane. S prijatelji rad igra nogomet. Skupaj z ženo Marto pozimi uživata ob zakurjeni peči s knjigo v naročju, pomladi in poleti pa na kolesu. Prekolesaril je dobršen del Gorenjske, videl lepote Slovenije in na nekajtedenskih kolesarskih potovanjih spoznaval evropske države, tamkajšnje prebivalce, kulturo, zgodovino, naravne lepote in pridobil neprecenljive življenjske izkušnje.

Zapis je bil narejen v sodelovanju z županom Občine Jesenice Blažem Račičem, marec 2021.  Popravljen je bil decembra 2023.

Vloga nevladnih organizacij v socialnem razvoju občine Jesenice, 2001
Naredimo ponosne Jesenice, 2018

Peternel, U. Za novega župana izvolili Blaža Račiča. Jeseniške novice, 2018, št. 18, str. 1-3.

Autore/autrice della voce: Nina Jamar, Občinska knjižnica Jesenice
Data del primo inserimento: 18. 3. 2022 | Ultima modifica: 12. 12. 2023
Nina Jamar. RAČIČ, Blaž. (1974-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 27. 5. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/racic-blaz/
Segnala un errore