Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

PUCER, Dino

Foto: Jaka Jeraša

Galleria fotografica

Nato:
26. November 1940, Trst
Morto:
2. March 2020, Ankaran
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Lessico:

Njegov rod izvira iz Puč pri Šmarjah. Rodil se je materi Mariji Hlaj in očetu Marjanu, ki je bil vinogradnik. Osnovno šolo je obiskoval v Pučah, srednjo ekonomsko šolo v Kopru (maturiral 1959). Na ljubljanski univerzi je študiral ekonomijo in diplomiral leta 1966. Kasneje se je preselil v Ankaran, kjer je preživel večji del svojega življenja. V zakonu z ženo Mileno so se jima rodili trije otroci.

Dolga leta je vodil carinsko upravo v Kopru, še pred tem pa je več kot 25 let delal kot manager v različnih gospodarskih družbah, med drugim v koprski Agrarii, sežanski Preskrbi in v podjetju Kras Sežana. Kariero gospodarstvenika je zaključil kot direktor SOZD Timav.

Politično pot je začel kot mladinski funkcionar. Imel je več funkcij v občinskih in medobčinskih organih, bil je republiški poslanec in član centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije.

Leta 1999 je bil izvoljen za koprskega župana. Mandat je zaključil leta 2002, še dve leti je bil mestni svetnik, nakar je odstopil. V času njegovega županovanja je Koper spet dobil gledališče.

Že pred upokojitvijo se je začel resno ukvarjati z oljkarstvom. Ne le v družinskem oljčniku na Beneši pri Ankaranu, temveč tudi kot soustanovitelj in dolgoletni predsednik Društva oljkarjev slovenske Istre. V tej vlogi je naredil veliko za povezovanje oljkarjev s stroko. Bil je tudi med ustanovnimi člani Lions cluba Koper-Capodistria.

Primorski slovenski biografski leksikon. 3. knjiga. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1986-1989.

Autore/autrice della voce: Karmen Kodarin, Mestna knjižnica Piran
Data del primo inserimento: 13. 5. 2020 | Ultima modifica: 2. 2. 2021
Karmen Kodarin. PUCER, Dino. (1940-2020). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/pucer-dino/
Segnala un errore