Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

PREMZL, Primož

Primož Premzl, portret
Primož Premzl - Foto: Branimir Ritonja (Vir: arhiv Mariborske knjižnice)

Galleria fotografica

Nato:
12. June 1963, Maribor
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Mariborčan Primož Premzl, založnik, galerist in zbiratelj, se je po končani osnovni šoli v Malečniku vpisal na srednjo elektrotehniško šolo. Poškodba hrbtenice, ki jo je utrpel v vojski, mu je onemogočila, da bi se vpisal na študij telesne vzgoje. Tako je pristal na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer fizika. Leta 1986 je končal prvo stopnjo in potem kratek čas poučeval fiziko na OŠ Ludvika Pliberška v Mariboru. Poučevanje fizike je kmalu zmenjal za svet umetnosti. Že kot otrok je zbiral različne predmete, kasneje pa se je navdušil nad zbiranjem starih razglednic. Te je razstavil v tedaj edini prodajni galeriji v mestu, Galeriji ARS, in se v taisti galeriji zaposlil.
Leta 1992 je njegovo bogato zbirko razglednic in starih grafik opazil akademski slikar Franc Mesarič, ki je takrat delal v Pomurski založbi. Primož Premzl je dobil ponudbo za sodelovanje, pustil službo v galeriji in se popolnoma posvetil projektu Pozdrav iz Maribora. V času nastajanja knjige se je priučil založniške dejavnosti. Knjiga je bila dobro sprejeta in to ga je spodbudilo k ustanovitvi lastnega založniškega in galerijskega podjetja.
Iz začetnega prostora v mariborskem gradu se je Umetniški kabinet Primož Premzl leta 2006 preselil na Slovensko ulico 8. Primarna dejavnost kabineta je dolga leta bila založništvo, od katere se leta 2017 poslavlja z monografijo Novi Maribor. V petindvajsetih letih je izdal petdeset del predvsem s področja domoznanstva, kulturne in umetnostne zgodovine ter etnologije. Pod okriljem njegove založbe je med drugim izšla prva umetnostno zgodovinska monografija Maribora z naslovom Maribor – po poteh stare umetnosti, knjiga o Josipu Hutterju in umetnostnozgodovinski vodnik po Mariboru. Avtor ali soavtor nekaterih izdanih del je tudi sam, na primer serije treh bibliofilskih albumov slovenještajerskih vedut, ki so produkt dvajsetletnega projekta. Pripravil je zbirko ampelografskih upodobitev Vinzenza in Conrada Kreuzerja, ki jo hrani Kmetijsko-gozdarski zavod v Mariboru. Lotil se je tudi izdelave popolnega faksimila Statuta mesta Ptuj iz leta 1376. Knjiga velja za najstarejšo reproducirano rokopisno knjigo slovenskega založništva in je bila uvrščena med najkakovostnejše faksimile, izdane v Sloveniji.
Za potrebe Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 je izdelal in izdal Vodnik po Mariboru ter katalog razstave Nemci in Maribor. Sicer pa je v času EPK največ pozornosti pritegnil s projektom Moj sosed, Vilijem. Poleg viceadmiralu Wilhelmu von Tegetthoffu je pozornost namenil še drugim posameznikom, ki so povezani z Mariborom, na primer generalu Maistru in Hermanu Potočniku Noordungu, katerega grob je bil po njegovi zaslugi najden na Dunaju. Z monografijo Petindvajset let Glazerjevih nagrad pa se je poklonil vsem nagrajencem.
V Umetniškem kabinetu Primož Premzl je živa tudi galerijska dejavnost. Velja za poznavalca likovne umetnosti, v njegovi prodajni ponudbi so likovna dela domačih in tujih avtorjev. Kabinet dopolnjuje bogata knjižnica na temo likovne umetnosti. Prav tako obsežna je njegova zbirka starih zemljevidov s področja Štajerske od 16. do konca 19. stoletja, ki so del njegove domoznanske zbirke. V njej najdemo še vedutne grafike, stare načrte, fotografije, risbe, razglednice in razne druge predmete, povezane z Mariborom in okolico. Zbirka, ki je dostopna javnosti, velja za dragocen vir pri raziskovanju mestne zgodovine.
Izdal je že več priložnostnih razglednic Maribora, na katerih se znajdejo tudi motivi, ki izražajo nestrinjanje z mestnimi oblastniki. Na dogajanje v mestu se odziva tudi s performansi, plakati ter priponkami, sodeloval je tudi v mariborskih vstajah.

Njegove vrline so prepoznali v viteškem redu sv. Jurija Habsburško-Lotarinške monarhije in ga posvetili v viteza.
V Mariboru je leta 2002 in 2012 prejel Glazerjevo listino.
Na 36. Slovenskem knjižnem sejmu 23. novembra 2020 mu je Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije podelila Schwentnerjevo nagrado za “pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za odličnost in preseganje povprečnosti, za dosežene poslovne uspehe, za inovativnost in kreativnost, za pedagoški prispevek in predajanje znanja ter dosledno upoštevanje visokih moralnih in etičnih standardov”.

  • Antončič, E. in Petrovič, R. Anketa med mariborskimi kulturniki. Dialogi: revija za kulturo in družbo, 2012, letn. 48, št. 11/12, str. 47-63.
  • Ambrož, N. Premzlov Franc te gleda. Večer, 5. avgust 2011, letn. 67, št- 180, str. 19.
  • Horvat, M. Umetniški kabinet Primož Premzl. V: Leksikon mariborske družbe in kulture: po letu 1945. Maribor: Obzorja, 2012, str. 224.
  • Premzl, P. Mariborski obraz: Premzl Mariboru obrača hrbet. Mariborčan, mar. 2011, letn. 17, št. 172, str. 46-50.
  • Primož Premzl. V: Petindvajset let Glazerjevih nagrad, 2011, str. 142.
  • Vidali, P. Kaj človek potrebuje razen ustvarjalnosti. Večer v soboto, 30. januar 2016, str. 22-25.
  • Profil: Primož Premzl (Videoposnetek). V: MMC RTV SLO: prvi multimedijski portal (Spletno mesto). Ljubljana: RTV Slovenija 1999-. Pridobljeno 19. 9. 2017 s spletne strani: https://4d.rtvslo.si/arhiv/profil/174388969
  • Razkošje v glavi: Primož Premzl (Zvočni posnetek). V: MMC RTV SLO: prvi multimedijski portal (Spletno mesto). Ljubljana: RTV Slovenija 1999-. Pridobljeno 18. 9. 2017 s spletne strani: https://4d.rtvslo.si/arhiv/razkosje-v-glavi/2189686
  • Umetniški kabinet Primož Premzl (spletno mesto). Pridobljeno 19. 9. 2017 s spletne strani: https://www.primozpremzl.si/
Autore/autrice della voce: Daša Zobec, Mariborska knjižnica
Data del primo inserimento: 31. 1. 2018 | Ultima modifica: 8. 12. 2020
Daša Zobec. PREMZL, Primož. (1963-). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 23. 6. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/premzl-primoz/
Segnala un errore