Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

POTOČNIK, Mojca (Marija)

Potočnik Mojca_portret
Fototeka KOK - Mojca Potočnik

Galleria fotografica

Nata:
1. January 1948, Stražišče pri Prevaljah, Slovenija
Morta:
12. October 1997, Sele pri Slovenj Gradcu, Slovenija
Lessico:

Po osnovni šoli na Gimnaziji Ravne je diplomirala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, smer slovenski in ruski jezik. Po zaposlitvi v Šolskem centru in Srednji šoli tehnično naravoslovne in pedagoške usmeritve na Ravnah na Koroškem je bila od leta 1983 novinarka in sooblikovalka Koroškega in Informativnega fužinarja ter drugih internih glasil Železarne Ravne. Njeni prispevki (čez 500) so bogata dediščina informacij o preteklih dogodkih, pomembnih tako za tovarno kot za kraj Ravne in za Koroško. Ni pisala le v tovarniška glasila, temveč je bila dopisnica tudi drugih lokalnih in osrednjih medijev: Slovenec, Družina, Naš tednik; Prepih, Koroški radio, Vaša televizija Velenje in drugih. Je avtorica številnih literarno obarvanih spominskih in drugih zapisov. Kot novinarka je redno spremljala kulturno dejavnost v dolini in tako sooblikovala kulturni utrip Mežiške doline. Že v dijaških in študentskih letih je bila predsednica kulturnega društva v Strojnski Reki, bila je nepogrešljiva organizatorka in sooblikovalka sporeda števlnih kulturnih prireditev, režiserka in igralka. Bila je ustanoviteljica in predsednica Kulturnega društva Svitanje, članica odbora za literarno dejavnost pri ZKO Ravne, članica sveta Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, članica upravnega odbora Slavističnega društva Koroške, predsednica župnijske Karitas na Ravnah na Koroškem in članica uredniškega odbora župnijskega lista Biser v Kotljah. Ukvarjala se je z raziskovanjem, zbirala gradivo o dedu Juriju in stricu Jerneju Krofu, ljudskih pesnikih z Dolge Brde. Gradivo hrani njena družina kot še številne druge dragocene zapise o njenem rodu, ki ga je raziskovala. Kot lektorica je opravljala jezikovne preglede številnih publikacij, prevajala v ruščino in bila strokovnjakinja za koroško narečje.

Priznanje Občinske konference Zveze mladine  Slovenije Ravne na Koroškem (1972, 1974); bronasta Prežihova plaketa za vztrajno, samoiniciativno in promocijsko poročevalsko delo s kulturnega področja (1993); Svet Občine Ravne-Prevalje ji je posthumno podelil nagrado Občine Ravne-Prevalje za delo na področju kulture in novinarstva (1997); priznanje ob 50-letnici Koroškega fužinarja za dragoceno ustvarjalno ubesedeno bogatenje koroške dediščine (2001).

Autore/autrice della voce: Simona Šuler Pandev, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem
Data del primo inserimento: 18. 1. 2022 | Ultima modifica: 18. 1. 2022
Simona Šuler Pandev. POTOČNIK, Mojca (Marija). (1948-1997). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 20. 8. 2022) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/potocnik-mojca-marija/
Segnala un errore