Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

PITAMIC, Tomo

PITAMIC Tomo
Foto: Arhiv knjižnice

Galleria fotografica

Nato:
28. October 1921, Trbovlje
Morto:
20. October 1976, Zagreb, Hrvaška
Professioni e attività:
Comune:
Lessico:

Rojen v Trbovljah, je mladost preživel tam in na bližnjih Mlinšah. Rojenemu v družini priznanega zasavskega zdravnika Toma Zarnika, ki je bil njegov ded, mu je bila ljubezen do zdravstva položena v zibko. Medicinsko izobrazbo si je pridobil v Zagrebu, na tamkajšnji medicinski fakulteti, prvo službo pa je opravljal na higienskem inštitutu Medicinske fakultete v Sarajevo – delal je kot asistent.

Kasneje se je vrnil v Zagreb, kjer se je zaposlil na kardiološkem oddelku kliničnega centra na Šalati, kot pediater in specialist za srčne bolezni. Oddelek je tudi več let vodil. Ni pa bil le zdravnik, ukvarjal se je tudi s pedagoško dejavnostjo (izdal je učbenik z naslovom Pediatrija za srednje medicinske šole), objavljal strokovne razprave in bil eden izmed snovalcev klasične medicinske knjige z naslovom Zdravnik v hiši.

R. Rozina: Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi: RCR, 2006

Autore/autrice della voce: Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje
Data del primo inserimento: 6. 3. 2019 | Ultima modifica: 24. 8. 2023
Robert Čop. PITAMIC, Tomo. (1921-1976). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/pitamic-tomo/
Segnala un errore