Ricerca avanzata
it
sl en it hu
Scrittura
100%
125%
150%
200%
Colori
Colori predefiniti
Contrasto elevato
Colori invertiti
Bianco e nero
Puntatore
Ripristina

PETROV SLODNJAK, Marija

PETROV SLODNJAK Marija
Foto: družinski arhiv

Galleria fotografica

Nata:
21. December 1933, Sakušak
Morta:
17. January 1996, Salzburg
Professioni e attività:
Luoghi di attività:
Comune:
Lessico:

Osnovno šolo je obiskovala v Juršincih, nato gimnazijo na Ptuju. Po maturi (1955) je študirala slavistiko, anglistiko in primerjalno jezikoslovje na Univerzi v Ljubljani. Nato je študij nadaljevala v Gradcu in Salzburgu, kjer je leta 1970 doktorirala z disertacijo s področja bolgarske književnosti z naslovom Die Frau der Bulgarischen Wiedergeburt in den Werken von Ivan Vrazov und Dimitar Talev.

V letih od 1960 do 1967 je službovala v Gradcu. Bila je profesorica angleščine in ruščine na graških gimnazijah ter znanstvena sodelavka graške univerze. Nato je pričela delovati v Salzburgu. Sodelovala je pri ustanovitvi salzburškega Inštituta za slavistiko (1967), kjer je bila pozneje znanstvena sodelavka in docentka ter lektorica za slovenski in bolgarski jezik. Prav tako je predavala bolgarščino, ruščino in starocerkvenoslovanščino. Skupaj s soprogom dr. Petrovom je salzburški univerzi zagotovila mednarodni ugled slavističnega centra.

Je avtorica številnih primerjalno slovanskih jezikovnih študij, pri katerih je praviloma izhajala iz slovenskega jezika. Prav tako se je ukvarjala s slovenskimi dialekti, predvsem s slovenjegoriškim in prleškim narečjem. Bila je organizatorka in aktivna udeleženka številnih simpozijev in kongresov.
Pomembno vlogo je imela tudi pri razvijanju kulturnih in znanstvenih povezav med Salzburgom in Slovenijo ter vodila kulturna srečanja pri društvu Oton Župančič v Salzburgu.

Vsa leta je bila tesno povezana z domovino. Umrla je v Salzburgu, pokopana je na tamkajšnjem osrednjem pokopališču.

Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 835.
Enciklopedija Slovenije: osmi zvezek, Ljubljana, 1994, str. 331–332.
J. Jeraj: Prof. dr. Marija Petrov – Slodnjak, Rodna gruda: revija za Slovence po svetu, št. 4 (april 1996), str. 37.

Autore/autrice della voce: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Data del primo inserimento: 21. 11. 2016 | Ultima modifica: 6. 5. 2020
Barbara Rižnar. PETROV SLODNJAK, Marija. (1933-1996). Obrazi slovenskih pokrajin. Mestna knjižnica Kranj, 2020. (citirano: 18. 7. 2024) Dostopno na naslovu: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/it/oseba/petrov-slodnjak-marija/
Segnala un errore